Puigdemont treu importància a l'avanç del 'no' a la independència

"La majoria de catalans accepten que hi hagi un referèndum", diu a Nova York

puigdemont

puigdemont

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

El número més destacat de l'últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) és el quatre, els punts d'avantatge que ha aconseguit el 'no' a la independència davant el suport a la secessió. El president Carles Puigdemont, no obstant, fa una lectura més positiva de les dades del sondeig. “La majoria de catalans accepten que hi hagi un referèndum, fins i tot hi ha una majoria que accepta que sigui sense acord de l'Estat i, dels que han dit que aniran a votar, el 59% ho faria a favor de la independència”, ha dit aquest dijous a Nova York.

Puigdemont ha volgut llegir el baròmetre des d'aquesta perspectiva i també ha assegurat que “hi ha votants independentistes i partidaris del referèndum en totes les formacions polítiques”, cosa que, en les seves paraules, converteix la celebració de la consulta en “un objectiu transversal”.

Notícies relacionades

La vigília de tancar avui a Nova Jersey amb la visita a la planta de l'empresa catalana Europastry un viatge de cinc dies pels Estats Units que l'ha portat a més a Boston i a Washington, Puigdemont també ha utilitzat el baròmetre per fer reclamacions al Govern central. “No tenim cap problema a contrastar aquestes dades amb un referèndum formal”, ha dit. “M'agradaria que l'Estat espanyol no només negociés la celebració d'un referèndum, sinó que es comprometés explícitament a acceptar-ne el resultat. Nosaltres ens hi comprometem”.

En les seves declaracions davant la premsa, el president ha tret igualment importància a les dades del sondeig que reflecteixen el trasllat de l'erosió de l'independentisme al Parlament, on Junts pel Sí passaria de 62 escons a entre 58 i 60 i la CUP retrocediria de 10 a 8. Ho ha fet dient que “hi ha enquestes que a vegades donen una majoria més àmplia i altres més curta” però assegurant que “el que és clar és que el desig de referèndum i d'independència és majoritari, més enllà de projeccions electorals que són secundàries”.