CORRUPCIÓ.CAT

El tribunal reprèn l'excap de comptabilitat del Palau per la seva sospitosa pèrdua de memòria

La testimoni, davant les preguntes del fiscal, ha repetit una vegada i una altra que no es recordava de gairebé res

L'auditor assegura que no va trobar irregularitats i els jutges li qüestionen el seva tasca

30-3-rosalia-ingles

30-3-rosalia-ingles

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La presidenta del tribunal que jutja el saqueig del Palau de la Música, Montserrat Comas, ha hagut de reprendre en la sessió d'aquest dijous la que era cap de comptabilitat de les fundacions i el consorci, Rosalía Inglés, per la seva sobtada i sospitosa pèrdua de memòria. I és que aquesta exempleada de l'auditori va estar 25 anys treballant a l'auditori i va ser suspesa i acomiadada després del registre dels Mossos a l'edifici, el juliol del 2009. Per tant, va treballar directament a les ordres dels acusats Jordi Montull i la seva filla, Gemma Montull.

Després de diverses preguntes del fiscal Emilio Sánchez Ulled a la testimoni sobre la seva activitat al Palau i la repetida resposta de "no me'n recordo", la presidenta del tribunal li ha dit: "¿No se'n recorda de res o no se'n vol recordar? Li recordo que com a testimoni té l'obligació de dir la veritat. ¿Té algun problema mèdic?". L'excap de comptabilitat ha assegurat que si deia que no se'n recordava de res, sobretot dels xecs al portador per quantitats importants per treure dels comptes en efectiu, és que era així i que se li estava preguntant per coses que ella no havia "tocat". Ha afirmat que ella només s'encarregava "dels ingressos i de les nòmines" dels empleats.

¿VIATGES DEL COR?

No obstant, durant els minuts posteriors i també davant les preguntes del fiscal ha estat més concreta i ha començat a recordar els pagaments dels casaments de les filles de Millet i el pagament dels viatges exòtics de Félix Millet i Montull i les seves famílies. El fiscal, amb el seu habitual to irònic, li ha preguntat: "¿Aquells viatges no eren dels cors, oi? ¿No tenien concerts a les Maldives?". La testimoni ha tornat a no recordar-se'n del cobrament dels bons milionaris per part dels dos màxims responsables del Palau. El poc que ha recordat durant el seu interrogatori ha sigut que es van donar diners a una fundació de l'expolític Àngel Colom. De la fundació Trias Fargas (ara CatDem) de CDC, res de res.

LA FUNCIÓ DE L'AUDITOR

Notícies relacionades

L'auditor del Palau abans d'esclatar l'escàndol el 2009 ha assegurat que Gemma Montull li va comunicar que tant Millet com Montull cobrarien una sèrie de bons milionaris. Per això, es van modificar grollerament (l'apunt no era al lloc que corresponia) els estatuts de l'auditori. Ha al·legat que durant els 9 o 10 anys que va fer l'auditoria de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música no hi van detectar irregularitats, ni les ingents sortides de diners en efectiu a través de xecs al portador. El fiscal li ha fet pujar els colors a aquest auditor al retreure-li la seva forma de controlar els comptes de l'entitat cultural. El testimoni tampoc ha recordat moltes coses.

Sí que van fiscalitzar els pagaments a Letter Graphic i New Letter, que van servir per desviar fons, però hi van trobar anomalies. I això malgrat gairebé un milió d'euros facturats amb documents molt genèrics. "Hi havia la factura, l'empresa diu que s'ha fet i fins aquí la seva feina". El fiscal li ha dit: "Hi havia despeses d'enviament de correus que podien incloure tot el planeta". La presidenta ha hagut de tornar a intervenir: "¿No és funció de l'auditor comprovar la formalitat de la factura, sinó esbrinar si els treballs realment s'han fet?". Un segon auditor ha seguit el mateix discurs, només ha reconegut que va veure alguna cosa anormal en els pagaments a la fundació Trias Fargas, de CDC. Aquests auditors no van arribar a comprovar si es van fer els treballs en general. El fiscal l'ha rematat: "¿Hi havia una instrucció que les auditories es fessin de forma amable?".