CORRUPCIÓ.CAT

Millet es va fer patró d'una fundació del PP mentre el Govern central finançava l'ampliació del Palau

El jutge va rebutjar investigar la relació de l'expresident de l'entitat cultural amb la FAES de José María Aznar

El Ministeri de Cultura va aportar 12,6 milions d'euros per a la remodelació de l'auditori

zentauroepp37837639 barcelona 27 03 2017  pol tica   juicio de millet y montull 170327131243

zentauroepp37837639 barcelona 27 03 2017 pol tica juicio de millet y montull 170327131243

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fèlix Millet va ser patró de l'Institut Catalunya Futur, la branca catalana de les FAES de Jose María Aznar, mentre va durar el conveni amb el Ministeri de Cultura, en l'anterior etapa del PP al Govern central, per finançar l'ampliació del Palau de la Música, segons ha revelat aquest dilluns Pau Durán, que ha ocupat diversos càrrecs a l'entitat cultural. Aquestes obres van costar 24 milions d'euros, 12,6 dels quals van ser aportats per Cultura. "Ara que això no funciona, em donaré de baixa de patró", va dir l'expresident de l'auditori en una junta de l'Orfeó Català. Del citat conveni, el testimoni no en va saber res. El judici pel saqueig del Palau s'ha reprès aquest dilluns amb l'interrogatori d'ex alts càrrecs de l'auditori.

Durán ha equiparat l'actual presidenta del Palau i fins al 2009 vicepresidenta, Mariona Carulla, amb Millet en el coneixement dels comptes de l'entitat. Un altre testimoni, Manuel Bertán, que va ser comptador de la fundació de l'auditori, ha confirmat aquest aspecte, tot i que Carulla va assegurar en la vista que el seu càrrec era "representatiu i no executiu". Aquests testimonis, com altres, han assegurat que no van tenir sospites que Millet estava utilitzant el Palau per desviar fons amb fins propis. Un altre ex alt càrrec ha detallat, en contra del que han declarat l'expresident del Palau i la seva mà dreta, Jordi Montull, que els pagaments en efectiu als cors de l'Orfeó es limitaven a les dietes. Els trajectes i hotels s'encarregaven des del Palau i no es pagaven en efectiu.

La relació del Palau amb la FAES no ha sigut investigada durant la instrucció del procés judicial, malgrat la petició de l'acusació popular, exercida per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Una carta anònima dirigida als Mossos afirmava sense dubtar que l'entitat afí als conservadors estava implicada en les corrupteles de l'expresident de la institució cultural, ja que s'havia beneficiat de comissions milionàries per obres realitzades a l'edifici modernista.

PRESUMPTES COMISSIONS

Aquesta vinculació també es reflectia en aquella carta, redactada en aquests termes: "La fundació FAES es va emportar una comissió d'uns 600 milions de pessetes de les obres del Petit Palau (havia de ser l'agraïment pels fons rebuts del Ministeri de Cultura). 900 milions més també van tenir un destí incert. Ara mateix, i amb la quantitat de diner negre que genera i mou el Palau, és impossible saber quin és el destí dels diners".

Notícies relacionades

No obstant, els pèrits d'Hisenda no van poder confirmar el cobrament d'aquestes comissions, ni tan sols la seva presumpta exigència per part del Palau per activitats que contractava. L'informe es limita a exposar cronològicament la relació que Millet va mantenir amb el PP abans i després d'entrar en el consell assessor de l'Institut Catalunya Futur. És molt eloqüent la constatació, analitzada la documentació confiscada, que la relació que l'excap del Palau va mantenir amb l'expresident del Govern José María Aznar va ser "bastant fluida, encara que probablement superficial".

El 9 de juliol del 1996, poc després d'arribar al poder, Aznar va convidar a sopar a la Moncloa Millet, juntament amb altres representants de la cultura catalana. Ja el 2002, el líder del PP va visitar l'auditori quan encara estaven en marxa les obres de remodelació, finançades la majoria pel Ministeri de Cultura. Ser patró de Catalunya Futur el 2003, presidit per Daniel Siera, segons l'informe d'Hisenda, va ser una "mostra de gratitud" pels fons aportats pel Ministeri de Cultura.

MILIONS EN UNA MOTXILLA I LINGOTS D'OR

Durant la sessió d'aquest dilluns han declarat en el judici diversos treballadors del Palau de la Música que treien o ingressaven importants quantitats de diners en efectiu dels comptes de l'entitat per ordre dels exresponsables de l'entitat. Mentre que un d'ells ha dit que va portar en una motxilla milions de l'auditori al banc, un altre ha precisat que també va comprar, per indicació de la secretària de Millet, lingots d'or per un import de 24.000 euros. En una ocasió, els diners que un d'aquests treballadors retiraven de comptes corrents, mitjançant un xec al portador, van anar a parar a la caixa forta que tenia l'expresident de l'entitat a l'edifici. Alguns reintegraments eren de 200.000 euros, que, segons li va explicar Montull a un director de banc, eren per "pagar una orquestra filharmònica". Altres treballadors han explicat que van treure del banc fins a 120.000 euros. Els serveis jurídics de Caixa Catalunya van admetre que en alguns casos no s'identificava ni la persona que els cobrava. El director d'una oficina ha assegurat que es complia amb les normes i ha reconegut que Gemma Montull, abans d'entrar al Palau, va treballar a l'entitat bancària. Dos testimonis també han explicat com dies després del registre dels Mossos, el juliol del 2009, Jordi Montull va portar unes bosses amb papers a un pis a prop del Palau de la Música.