EL PROCÉS SOBIRANISTA

La fiscalia anuncia que recorrerà al Suprem perquè condemni Mas també per prevaricació

L'acusació pública argumenta que ho fa "en coherència" amb la seva posició mantinguda en la causa contra Francesc Homs

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia Superior de Catalunya ha acordat aquest divendres anunciar la interposició d'un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem (TS) "per infracció de llei" contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va condemnar l'expresident de la Generalitat Artur Mas a dos anys d'inhabilitació per un delicte de desobediència, a l'haver impulsat el procés participatiu sobiranista del 9 de novembre del 2014, tot i la prohibició del Tribunal Constitucional. L'alt tribunal català també va imposar pel mateix motiu un any i nou mesos d'inhabilitació a l'exvicepresidenta Joana Ortega i un any i mig a l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau. Tots tres van ser absolts del delicte de prevaricació i ara la fiscalia catalana vol que el Suprem es pronunciï sobre aquest delicte.

PREVARICACIÓ

Notícies relacionades

Segons la fiscalia, la decisió de recórrer la sentència del TSJC s'ha adoptat "en coherència" amb la posició mantinguda per la Fiscalia del Suprem en la causa contra l'exconseller de Presidència Francesc Homs, a qui l'acusació pública va acusar en el judici celebrat a Madrid també de desobediència i prevaricació per la seva participació en el procés participatiu. La sentència respecte a aquest diputat nacionalista encara està pendent i serà dictada, segons fonts jurídiques, els pròxims dies.

La decisió que prengui el Suprem respecte a Homs influirà en si, al final, la fiscalia formalitza o no el recurs davant el Suprem o desisteix de fer-ho. Encara que hi ha matisos i diferències entre els casos de Mas, Ortega i Rigau i el d'Homs, és important per al futur del procés contra l'expresident saber si el Suprem condemna l'actual diputat no només per desobediència, sinó també per prevaricació. La fiscalia catalana va sol·licitar per aquests dos delictes per a l'expresident 10 anys d'inhabilitació, i per a l'exvicepresidenta i exconsellera, nou anys. La setmana que ve els tres acusats anunciaran la presentació dels seus recursos.