EL REPTE INDEPENDENTISTA

Un informe de l'ANC planteja l'ocupació d'infraestructures i acampades indefinides

El document intern aposta per la "resistència passiva" davant l'"actuació de forces d'ocupació"

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) fa mesos que prepara a l'ombra la seva estratègia per al moment del xoc de trens amb l'Estat, que esperen que arribi amb la desobediència a la segura suspensió de les lleis de desconnexió. Amb aquest fi, com ja va avançar EL PERIÓDICO, l'entitat que dirigeix Jordi Sànchez s'està preparant per a mobilitzacions permanents, sostingudes en el temps, que "plantin cara" a eventuals mesures coercitives del Govern central.

El consell d'assemblees territorials, sectorials i exteriors de l'ANC que es va celebrar a finals de novembre a Cervera va elaborar un informe, revelat aquest diumenge per 'La Vanguardia', en què detalla alguns d'aquests actes de protesta davant possibles accions judicials i del Govern central per frenar el desafiament independentista. L'entitat pensa en "accions duradores en el temps en què s'hauran d'assumir sacrificis", i ha classificat els hipotètics escenaris que es poden donar en tres epígrafs: "greus", "menys greus" i "en resposta a accions concretes de l'Estat".

ESCENARIS "GREUS"

Així, entre els escenaris greus, planteja accions davant hipotètiques inhabilitacions de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, del Govern en el seu conjunt, o fins i tot de tots els diputats independentistes del Parlament. També inclou en aquest epígraf la suspensió de la llei de transitorietat jurídica. Si es dona algun d'aquests supòsits, l'ANC planteja "grans manifestacions", "concentracions ràpides", "ocupació d'infraestructures", "acampades indefinides" o la "vaga general". De forma extraordinària, si s'inhabilités el Parlament en ple, l'entitat que presideix Jordi Sànchez preveu, a més, reunir l'Assemblea de Càrrecs Electes per substituir els diputats suspesos.

ESCENARIS "MENYS GREUS"

Entre els escenaris considerats "menys greus", la militància de l'Assemblea va preveure "l'ofec econòmic" per part de l'Estat, que tindria a priori com a resposta la "insubmissió fiscal". Però també recull actuacions contra les difamacions o el "discurs de la por", que serien denunciats a través de les xarxes socials. Així mateix, es preveuen respostes contra possibles "amenaces als funcionaris" o "infiltracions en concentracions".

TV-3 I CATALUNYA RÀDIO

En últim lloc, en resposta a accions concretes de l'Estat, les assemblees territorials i sectorials van proposar la protecció de les instal·lacions de TV-3 i de Catalunya Ràdio si es produeixen talls de comunicació, i la "resistència passiva" davant l'"actuació de forces d'ocupació".

Notícies relacionades

El secretariat nacional de l'ANC decidirà en cada moment quines són les accions a emprendre. L'òrgan directiu de l'entitat va aprovar el 17 de desembre passat una proposta de resolució per la qual “assumeix l'organització i la coordinació de tot el que sigui necessari per tenir a punt una operació per poder garantir que, quan faci falta, es podrà mobilitzar una part molt important de l'independentisme".

L'ANC justifica en aquesta proposta de resolució interna que totes aquestes accions seran necessàries tant per recolzar i defensar les institucions i els polítics catalans com per "ajudar en tot allò que es requereixi per garantir la normalitat en tot moment". I sempre "amb esperit decidit però pacífic, respectuós i democràtic".