El Pacte pel Referèndum esquiva el debat de la data

L'entitat es bolcarà a demostrar que la consulta cap dins de la legalitat espanyola

Independentistes i comuns mantenen en la reunió els seus punts de vista oposats

rjulve37132293 barcelona  01 02 2017 reunio pacte nacional pel referendum e170201185341

rjulve37132293 barcelona 01 02 2017 reunio pacte nacional pel referendum e170201185341 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els integrants del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) segueixen avançant pel camí comú i amagant sota l'alfombra tot allò que pugui introduir tensió interna. Sobre el referèndum hi ha ara dos debats o dues velocitats. L'habitual, en què es dona per descomptat que el Govern català s'acollirà, amb més o menys èxit, a la unilateralitat, i el dels dies del conclave del PNR en què sembla no només que el pacte amb l'Estat pel referèndum a curt termini és viable, sinó també que tots remen en aquesta direcció. Una mena de bombolla temporal. En el primer debat, la qüestió en voga els últims dies ha sigut si aquest referèndum unilateral s'havia de fer abans o després de l'estiu. Qüestió que, aquest dimecres, ni tan sols s'ha esmentat.

El portaveu del comitè executiu del PNR, Joan Ignasi Elena, ha assenyalat que l'ens es posa com a objectiu demostrar i fer entendre a tothom que el referèndum d'autodeterminació és legal dins de la legalitat espanyola i que, per tant, el ‘no’ de Mariano Rajoy és únicament una resposta política. “Si aportem llum sobre aquest punt sorgirà, immediatament, el requeriment perquè el Govern central expliqui per què impedeix la consulta vinculant”. Amb aquest objectiu, Elena ha anunciat campanyes a dojo, a Catalunya, a Madrid i a Brussel·les.

Però el cert és que els camins són uns altres. En concret, la pugna sorda entre independentistes (que veuen com una utopia el pacte amb Rajoy i ja planifiquen la unilateralitat) i comuns (que afirmen que únicament l'acord amb l'Estat fa 'efectiva' una consulta), com prou bé s'ha apreciat en les intervencions.

Joan Ignasi Elena

portaveu pnr

Si el Govern no permet el referèndum és perquè no vol. Perquè és legal"

CRÍTIQUES DE PORTES ENDINS

Abans d'entrar a la reunió, Ada Colau ha demanat que tots els integrants del PNR "vagin de debò" i ha defensat que el referèndum no es "pot supeditar a un calendari". I que seria contradictori que els que l'integren titllessin després el referèndum pactat d'"ingenu" i de "no realitzable", en al·lusió a les crítiques d'ERC i la CUP a la seva insistència d'explorar la via acordada amb la Moncloa. Una idea que l'alcaldessa de Barcelona ha reiterat en la cimera. "Que quedi ben clar que es busca un referèndum amb garanties i acordat. És legítim que hi hagi altres idees, però que no hi hagi malentesos amb el que s'està subscrivint", ha advertit.

Ada Colau

alcaldessa de barcelona

El referèndum no es pot supeditar a un calendari"

Notícies relacionades

Tot i la fricció, els independentistes han seguit instal·lats en l'escepticisme. "Ningú ha de deixar la seva ideologia a la porta per formar part del PNR", ha advertit Carles Puigdemont. “Tots ja sabem què pensem", ha coincidit Oriol Junqueras després dels dards de Colau, mentre que Anna Gabriel ha sentenciat que "la defensa del referèndum és molt potent i no hi ha cap necessitat d'adjectivar-lo ja que no hi haurà cap pacte amb l'Estat".