DEBAT A L'EUROCAMBRA

Picardo acusa Espanya d'utilitzar el 'brexit' per reclamar la sobirania de Gibraltar

El primer ministre de la colònia britànica defineix el país com un "veí hostil"

icoy23442989 fabian picardo160712165341

icoy23442989 fabian picardo160712165341 / TOBY MELVILLE

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

El 96% dels gibraltarenys que van votar el 23 de juny passat en el referèndum sobre el 'brexit' ho van fer a favor de seguir sent part de la Unió Europea (UE)Unió EuropeaUE. El seu primer ministre, Fabian Picardo, ha presentat aquest dilluns, davant la comissió d'afers constitucionals de l'Eurocambra, la seva visió sobre la situació de la colònia britànica i no ha desaprofitat l'ocasió per acusar Espanya d'utilitzar la sortida del Regne Unit de la UE "com a argument per avançar en la seva reclamació de sobirania". Espanya és, segons Picardo, un "veí hostil".

Convidat per la comissió que serà responsable d'elaborar l'informe d'opinió de l'Eurocambra sobre el 'brexit', el cap del Govern gibraltareny ha destacat els beneficis de formar part del club, així com els forts vincles que mantenen amb el seu entorn. "Un informe de la cambra de comerç gibraltarenya xifra en gairebé 500 milions d'euros els béns i serveis importats d'Espanya el 2013 [...]. L'efecte a la regió és clarament positiu en una ràtio desproporcionada si es té en compte el nostre territori. Gibraltar és el segon ocupador de tot Andalusia; només ens supera la Junta d'Andalusia”, ha assegurat.

Més enllà de xifres --el Penyal ha rebut 60 milions de lliures en 16 anys a compte dels fons estructurals--, les dues raons per les quals els gibraltarenys volen seguir mantenint un vincle fort amb la UE són eminentment polítiques i tenen com a motiu principal el seu veí, segons Picardo. Per començar, perquè "Espanya podria utilitzar el 'brexit' com una oportunitat per avançar en les seves reclamacions sobiranistes" i, en segon, perquè es veu les institucions europees com el contrapès "capaç de proporcionar un grau de protecció davant els excessos d'un veí hostil". I per il·lustrar aquest argument s'ha referit a les cues de més de dues hores orquestrades a la frontera i a les declaracions "d'un ministre d'Afers Estrangers espanyol" afirmant que es creuen amb l'objectiu "de demostrar el poder d'Espanya per pressionar Gibraltar”.

ETIQUETA DE PARADÍS FISCAL

"Ha parlat de xifres positives, però n'hi ha d'altres que no ho són tant. Gibraltar està considerat com un paradís fiscal perquè no hi ha intercanvi de dades", li ha respost la que va ser eurodiputada d'UPD i adscrita al grup liberal Maite Pagazaurtundua, recordant que hi ha més empreses que habitants. A partir d'aleshores el to del debat s'ha endurit. Picardo ha respost que ells sí que comparteixen informació i ha retret que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no respongués a la seva última carta. "Ara hem rebut una petició i respondrem, però l'únic que no va demanar informació va ser Espanya", ha assegurat.

Notícies relacionades

El líder del PPEsteban González Pons, li ha recriminat que tragués la qüestió de les relacions entre el Penyal i Espanya i ha tancat la porta a la possibilitat de poder seguir mantenint vincles amb la UE. "'Brexit' és 'brexit'. Si el Regne Unit se'n va tots se'n van. No hi ha possibilitat de mantenir el mercat únic i la lliure circulació si no és per a tot el Regne Unit. No es pot ser membre d'un trosset. Si comencem a acceptar solucions a la carta és el principi del desmuntatge", ha advertit, recordant a Picardo que qualsevol acord posterior requerirà el consentiment d'Espanya i que la cosobirania els permetria mantenir el passaport britànic i el seu règim fiscal sempre que fos compatible amb la UE.

“Alguns van dir que només aniran a Gibraltar quan hi onegi la bandera espanyola. Això no passarà”, ha advertit el líder gibraltareny demanant a Espanya que s'empassi l'orgull i miri al futur i no al passat. “Gibraltar no acceptarà mai la sobirania d'Espanya”, ha sentenciat durant un debat en què també ha participat la ministra escocesa Fiona Hyslop, representant la posició d'Escòcia.