ACTE A BARCELONA

Otegi creu que Puigdemont anirà "fins al final" i que el procés no té marxa enrere

"L'Estat espanyol és molt rancorós. Pobres de vosaltres si no guanyeu", ha assenyalat als independentistes catalans el portaveu d'EH Bildu

icoy37068181 otegi170127193023

icoy37068181 otegi170127193023 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

El portaveu d'EH Bildu i secretari general de SortuArnaldo Otegi, ha pronosticat aquest divendres a Barcelona que elprocés no té marxa enrere i ha assenyalat que està convençut que Catalunya "té un president de la Generalitat que anirà fins al final". "No és possible ara mateix aturar aquest procés. La clau és la gent. Si la gent es bolca amb el procés, tindrà moltes garanties", ha apuntat.

En un acte a l'Ateneu Barcelonès, entrevistat per l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, ha subratllat: "L'Estat espanyol és molt rancorós. Pobres de vosaltres si no guanyeu".

A falta d'unes hores perquè la CUP decideixi si recolza els pressupostos del Govern o no, Otegi ha afirmat que només la desunió sobiranista frenarà el procés: "L'Estat fia la seva esperança que el poble de Catalunya avorti per si mateix el procés". "L'Estat té un escenari perdedor en qualsevol cas. Si us en aneu, als que ens quedem, que Déu ens agafi confessats", ha sentenciat el portaveu 'abertzale'.

També ha avalat l'aposta unilateral que ha posat al damunt de la taula la Generalitat, ja que considera que un escenari pactat amb l'Estat és impossible: "És difícil pactar amb un Estat si la solució que tu proposes [un referèndum] per a ells és una tragèdia natural".

Otegi ha plantejat que fins i tot l'esquerra 'abertzale' estaria "encantada" de pactar amb l'Estat espanyol si reconegués Euskadi com a nació i el dret a decidir dels bascos, però s'ha mostrat segur que això no passarà mai.

"POTSER EMPATEN, ¿NO?"

Preguntat sobre si el Consell Polític de la CUP d'aquest dissabte hauria d'avalar els pressupostos, ha fet broma: "Potser empaten, ¿no?", en al·lusió a la cèlebre assemblea dels cupaires del desembre del 2015 en què havien de decidir sobre la investidura o no d'Artur Mas i va acabar en empat.

No s'ha pronunciat sobre si la CUP hauria de dir 'sí' als comptes --ha dit que espera que estiguin a l'alçada, i prou--, però sí que ha demanat al Govern que atengui les esmenes que han presentat els anticapitalistes perquè són "socialdemòcrates avançats i no bolxevics".

"EL DIALECTE PONT"

Excepte unes breus paraules en català i basc al principi, l'acte ha transcorregut en castellà o, segons paraules de Fernàndez, amb el "dialecte pont".

Otegi ha recorregut a la ironia en diverses ocasions, com a l'afirmar que la seva vida ha sigut "intensa" gràcies al Govern espanyol; quan ha dit que la seva agenda és estressant i a vegades troba a faltar "la quietud de la presó", i quan ha afirmat que viu enganxat al WhatsApp.

Notícies relacionades

Mig centenar de persones s'han concentrat davant de les portes de l'Ateneu per protestar contra la presència d'Otegi en aquest fòrum, al qual han anat els diputats de la CUP Albert BotranMireia Boya Mireia Vehí.

L'acte, titulat 'La via basca', inaugura el cicle que porta el nom de 'L'assalt al cel'. La pròxima convidada serà, el 14 de febrer, la diputada de la CUP Anna Gabriel i el secretari general de PodemAlbano Dante Fachin.