L'Audiència de Madrid reobre la causa penal per l'acomiadament de Bárcenas

Ordena al jutjat investigar si hi va haver falsedat documental i estafa processal

En la causa estan imputats la gerent del PP, l'advocat del partit i la cap de personal

 

  / EMILIO NARANJO

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

L'acomiadament de Luis Bárcenas del PP va pel camí de convertir-se en un culebró. L'últim episodi l'ha protagonitzat l'Audiència Provincial de Madrid, que ha reobert la causa penal en què s'investigava si s'havia produït falsedat documental i estafa processal en el cessament de la vinculació laboral de l'extresorer amb el partit que presideix Mariano Rajoy

La Secció Segona de l'Audiència ha revocat l'arxivament acordat al maig i ha ordenat continuar la instrucció fins a determinar si hi va haver o no infracció penal. Ho ha fet a l'estimar el recurs presentat pel mateix Bárcenas, que haurà de declarar com a testimoni, segons avança la resolució. En aquesta causa estan investigats la tresorera i gerent del PP, Carmen Navarro, el responsable dels serveis jurídics del partit, Alberto Durán, i la cap de personal, Milagros Puentes.

Bárcenas va acusar aquesta última de mentir davant notari sobre el seu acomiadament després que Puentes negués en una acta notarial haver estampat la seva firma en la notificació de recepció d'una carta datada el febrer del 2010, en què l'extresorer sol·licitava el reingrés al partit. Una pericial cal·ligràfica ordenada pel jutge va desmentir la versió de la treballadora del PP i va apuntar que la lletra que figurava al document era seva, informa Europa Press.

L'Audiència considera "improcedent el sobreseïment de la causa, perquè suposa considerar que el que està relacionat amb l'acomiadament no pertany a l'esfera penal, i això resulta "contradictori" amb el criteri de l'instructor del cas, el jutge Arturo Zamarriego, que quan va obrir el procediment va dir que els fets denunciats "presentaven característiques que fan presumir la possible existència d'una infracció penal". L'Audiència es basa en la documental aportada i en la pericial que va fer Puentes per concloure que la treballadora va caure en "contradicció".

Notícies relacionades

El mes de març passat el magistrat instructor va suspendre la declaració de Navarro i de Durán que estava prevista en qualitat d'investigats. Tots dos havien d'aclarir si el PP va tenir o no coneixement que l'extresorer havia sol·licitat el seu reingrés a través d'una carta que va rebre presumptament Puentes, però van recórrer la citació al·legant que no havien participat en els fets i que a més no eren constitutius de delicte.

El juliol del 2014, el Jutjat Social número 16 de Madrid va desestimar la demanda per acomiadament improcedent presentada per Bárcenas i per la qual reclamava al PP 900.000 euros. La seva versió, que ha mantingut en el judici del 'cas Gürtel', era que l'acomiadament es va fer el gener del 2013, i no a l'abril del 2010 com afirmava la formació que presideix Mariano Rajoy.