EL POLS INDEPENDENTISTA

Els coordinadors del referèndum es donen un termini limitat per fomentar la consulta pactada

Els vuit 'savis' preparen un manifest amb la intenció d'ampliar la transversalitat

L'objectiu és sumar firmes de suport a la via acordada i cedir després la iniciativa

combo-referendum

combo-referendum

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un encàrrec limitat en el temps i en els seus objectius. Així han assumit els coordinadors del Pacte Nacional pel Referèndum -constituït el passat 23 de desembre al Parlament- la tasca que el Govern català els ha encarregat per divulgar la idea d'un referèndum d'autodeterminació pactat amb les institucions de l'Estat.

Conscients de les seves limitacions, els integrants d'aquesta comissió -Joan Ignasi ElenaMaite ArquéJaume BoschCarme PortaItziar GonzàlezFrancesc PanéFrancesc de Dalmases i Carme Laura Gil- estan fent els primers passos després de la concorreguda reunió de partits, Govern i entitats socials, que els van escollir com a impulsors del referèndum pactat.

La comissió té clar que abans de l'estiu estarà més que finalitzada la seva tasca. Un treball consistent, d'entrada, a redactar un manifest en pro del referèndum pactat amb les institucions espanyoles. La redacció del text ha de comptar, apunten, amb un fil conductor: la transversalitat política per fer possible que s'arribi al màxim nombre de suports, en especial a Catalunya. És a dir, es tracta d'aconseguir que el 84,5% de ciutadans catalans partidaris del referèndum -segons l'últim sondeig de GESOP per a EL PERIÓDICO- se sentin interpel·lats pel manifest i mostrin el seu suport.

A part d'això, es tractarà de buscar complicitats a la resta de l'Estat, en especial en nacionalitats històriques però també en sectors polítics, intel·lectuals i ciutadans partidaris del referèndum. Per últim, existeix la voluntat de trobar suports en el context europeu. La comissió porta a terme les seves tasques amb una total discreció i amb el suport en tot moment del Govern, al qual probablement reclamaran la seva ajuda, així com a les entitats del Pacte Nacional pel Referèndum, per desplegar l'estratègia transversal de suma de suports a la idea de la consulta legal i acordada.

CENYIR-SE A LA TASCA ENCOMANADA

Notícies relacionades

No obstant, els representants de la comissió coordinadora saben que existeix el pla, per part del Govern de Junts pel Sí i la CUP, de portar a terme el referèndum amb suport de l'Estat o sense no més tard del pròxim mes de setembre. Per  això la campanya a favor de la versió pactada de la iniciativa forçosament ha de tenir data de caducitat.

En tot cas, els coordinadors confien a complir amb la tasca que se'ls ha encomanant, sense ànim de suplantar la funció del Govern ni la del conjunt d'actors polítics i socials que es van reunir en la cimera del Parlament. Aquest grup, heterogeni ideològicament, està treballant en un clima d'entesa i amb la intenció de coordinar-se amb el Govern i de no interferir en els debats polítics paral·lels a la seva actuació.