NOVA ETAPA AL PAÍS VALENCIÀ

El 'Botànic' busca oxigen

El Govern valencià intenta agafar impuls després d'un any i mig de resultats discrets

Ximo Puig i Mónica Oltra culpen l'herència del PP per justificar la seva gestió

zentauroepp36838547 valencia 11 1 2017 pol tica  pacto del botanic   el presiden170111115312

zentauroepp36838547 valencia 11 1 2017 pol tica pacto del botanic el presiden170111115312 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

En el mateix escenari, el Jardí Botànic de València, i amb els mateixos actors (Ximo Puig, Mónica Oltra i Antonio Montiel), el PSPV, Compromís i Podem van renovar i van ampliar ahir l’acord que va propiciar fa un any i mig el canvi de govern al País Valencià. 200 mesures centrades especialment en l’economia i un annex amb reivindicacions davant el Govern d’Espanya.

    Amb una posada en escena deliberadament austera (una taula plegable amb un parell d’estovalles negres i tres cadires de plàstic), en un ambient de cordialitat i amb 40 minuts de retard, els tres socis van firmar un document amb el qual busquen velocitat, la seva gran preocupació. Van culpar dels endarreriments l’herència del PP. «Hi ha una certa preocupació respecte al ritme, ens agradaria anar més de pressa, però la situació era molt pitjor del que crèiem», va assegurar Puig. «Hi havia una situació de catàstrofe social», va apuntar Oltra.

Poca ambició

Tots van donar per complerts els grans objectius del seu primer pacte, en part, com va admetre la vicepresidenta, perquè no eren gaire ambiciosos. «Era un pacte prudent, no una carta als Reis Mags», va assenyalar. «El primer punt era donar cobertura a les persones que més ho necessitaven. Ara incidirem en la transformació del model productiu», va afirmar Puig, per a qui els indicadors ja mostren que «l’esquerra també gestiona l’economia millor que la dreta».

    Entre els nous objectius destaquen la generació de més llocs de treball des de la dependència o la cultura, una agència de la innovació o el trànsit a un model més ecològic. Però evitant conflictes frontals amb els empresaris, com demostra que la promesa llei per al sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos, malgrat ser en el nou document una actualització del pla vigent. Iniciatives contra la violència masclista o una llei de renda garantida mantindran l’accent social.

Notícies relacionades

    Montiel va matisar que per a la seva formació «segueix sent un acord de mínims» i va recordar que Podem, que no està en el Govern autonòmic, no renuncia a «ser crític quan faci falta». Però ni això ni el mestissatge entre el PSPV i Compromís en les conselleries han suposat fins ara grans problemes. «Som més forts des de la diversitat», va insistir Puig.

    Els principals motius de conflicte han sigut externs. Per exemple, alguns nomenaments o actituds a la Diputació de València, dirigida pel PSPV, que Oltra va criticar públicament. Això sí, la vicepresidenta encara no s’ha pronunciat sobre el fitxatge de Francesc Romeu, número dos dels socialistes valencians, per Ferrocarrils de la Generalitat.