REUNIÓ PREPARATÒRIA DE LA CONFERÈNCIA DE PRESIDENTS

El Govern central i les autonomies volen activar en un mes el pacte pel finançament

El grup d'experts que crearà les bases del nou model començarà a treballar al febrer

Les dues parts acorden que la dependència també formi part del sistema

undefined36840583 madrid 11 01 2017  pol tica   la vicepresidenta  ministra de170111211350

undefined36840583 madrid 11 01 2017 pol tica la vicepresidenta ministra de170111211350 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern central i les autonomies van fer aquest dimecres un rellevant pas en el sempre espinós afer del finançament. Durant la trobada preparatòria de la conferència de presidents que tindrà lloc el 17 de gener vinent, les dues parts es van comprometre a crear en el “termini màxim d'un mes” una comissió d'experts que formularà un “model fonamentat en els principis de suficiència, equitat, transparència, coresponsabilitat fiscal i garantia de l'accés als serveis públics”.

Aquest grup estarà format per experts proposats tant per l'Estat com per les autonomies, que en podran nomenar un cadascuna. Catalunya ja ha decidit, almenys de moment, no participar en tot aquest procés, però serà convidada a incloure-hi un integrant. Fonts del Ministeri d'Hisenda van donar per fet que els treballs d'aquesta comissió estiguin acabats el primer semestre, abans de l'estiu, i els seus resultats seran després objecte d'una negociació política que hauria de prendre forma de llei orgànica per ser aprovada per majoria absoluta pel Congrés dels Diputats.

Aquí sí que no hi ha cap termini. Considerant les habituals desavinences entre les administracions en aquest apartat, cap dels participants en la reunió d'aquest dimecres va voler anticipar un acord definitiu. “És un tema complexíssim, tot i que està molt estudiat”, va assenyalar després de la trobada el secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya.

LES ABSÈNCIES

En la cita, que va durar més de tres hores, hi van participar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, amb consellers de totes les comunitats excepte Catalunya i Euskadi. “No podem recuperar els passos de l'autonomisme més ranci”, va assenyalar al novembre el president, Carles Puigdemont, sobre la trobada que tindrà lloc dimarts que ve al Senat entre Mariano Rajoy i els mandataris autonòmics. El 'lehendakari' Iñigo Urkullu, per la seva banda, considera que la relació entre l'Estat i Euskadi ha de ser “bilateral”.

Notícies relacionades

El clima en aquesta reunió preparatòria, segons tots els implicats, va ser “bo”, d'acord amb aquesta legislatura sense majories on el pacte resulta indispensable per legislar. La cita ja havia sigut preparada per endavant per membres del Govern i el PSOE, que governa en vuit comunitats. Dilluns passat hi va haver una trobada entre Santamaría i el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, encarregat socialista de preparar la cimera de la setmana que ve.

Un altre dels assumptes que es van tractar és la inclusió de la dependència en el nou sistema de finançament, una mesura reclamada per totes les autonomies, tant les governades pel PP com pel PSOE. La llei assenyala que els fons destinats a aquesta matèria han de provenir en el 50% de l'Estat i l'altre 50% de les comunitats, cosa que en l'actualitat no es compleix. No obstant, i malgrat aquesta sintonia sobre la necessitat que la dependència formi part del finançament, l'Executiu no es va comprometre a ampliar els fons per a aquest apartat.