DECLARACIÓ DAVANT EL TSJC

Catalunya Sí que es Pot defensa l'actuació de Forcadell

El diputat de C's José María Espejo-Saavedra ha assegurat que va advertir la presidenta del Parlament del "frau de llei"

El PSC ha explicat que no es podia fer la votació de les conclusions del procés constituent

  / ALBERT BERTRAN

 
dcaminal36666962 david perez bertran161219105112
dcaminal36667266 nuet bertran161219122109

/

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El diputat de Catalunya Sí que és Pot i secretari tercer de la Mesa del ParlamentJoan Josep Nuet, ha defensat aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on ha declarat com a testimoni, l'actuació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a qui s'està investigant per presumpta desobediència al Tribunal Constitucional per permetre la votació el 27 de juliol passat de les conclusions de la comissió d'estudis del procés constituent. 

En la seva declaració davant la jutge del TSJC, Maria Eugènia Alegret, ha afirmat que només va fer "objeccions polítiques" que es votés i a les conclusions de la comissió, i alhora ha esmentat l'article de la Constitució sobre "el dret a tenir idees" i a la llibertat d'expressió, així com a l'Estatut d'autonomia, que fa referència al fet que al Parlament es pot debatre els assumptes que afecten els catalans. Nuet ha detallat que, segons la seva opinió, el procés obert contra Forcadell és "un judici polític".  

El diputat també ha assenyalat que Forcadell l'únic que va fer és aplicar el reglament de la Cambra, com en altres ocasions, per modificar l'ordre del dia del ple, aplicant l'article que permet un debat concret si ho demanen dos grups parlamentaris. "Jo vaig votar en contra d'aquesta modificació i de les conclusions de la comissió", ha precisat. 

FRAU DE LLEI

El  vicepresident segon de la Mesa del Parlament i diputat de CiutadansJosé María Espejo-Saavedra, per la seva banda, ha declarat que permetent la votació, Forcadell estava cometent "un frau de llei", perquè no estava previst en l'ordre del dia i es va utilitzar expressament un article del reglament per poder-ho fer. Aquest precepte permet la votació d'una resolució quan ho sol·liciten dos grups parlamentaris. En aquest cas, Junts pel Sí i la CUP. La fiscalia, en la seva querella, argumenta que aquesta acció va ser un "ardit elucubrat" per evitar la intervenció de la Mesa del Parlament.

Espejo, que ha declarat durant una hora com a testimoni, ha explicat als mitjans de comunicació que ha anat al TSJC no per fer una valoració política, sinó per "col·laborar amb la justícia". Ha afegit que ha expressat a la jutge, a la fiscalia i a l'advocat de Forcadell, que està sent investigada per presumpta desobediència al Tribunal Constitucional i prevaricació, "la seva veritat" i el que ha dit públicament sempre sobre aquest assumpte. "Aquella votació no s'hauria d'haver permès" -ha precisat- "i vaig advertir la presidenta que podia cometre frau de llei".

En la seva declaració davant la jutge ha detallat com es van desenvolupar els esdeveniments, des de la reunió de la Junta de Portaveus, a la de la Mesa del Parlament, fins al dia del ple, on els lletrats de la Cambra catalana van advertir de la prohibició expressada pel Constitucional de realitzar qualsevol acció que emanés de la resolució del 9-N suspesa i, sobretot, les referides a la creació d'un Estat independent. En aquest sentit, Espejo ha afirmat durant la seva compareixença davant la magistrada que el mandat del Constitucional era "prou clar" perquè els membres de la Mesa no poguessin autoritzar aquesta votació. En la seva opinió, Forcadell no està subjecta a la inviolabilitat parlamentària, "ja que va prendre una decisió com a òrgan rector del Parlament".

EL REGLAMENT DE LA CAMBRA

Notícies relacionades

Al secretari segon de la Mesa del Parlament, el socialista David Pérez, també se li ha preguntat sobre l'actuació de la Mesa del Parlament i ha deixat constància que la votació no es podia fer perquè s'estava contravenint el mandat del Tribunal Constitucional i perquè el mateix reglament de la Cambra especifica que per poder votar una resolució és necessari que els diputats tinguin tota la documentació o que sigui aprovada per la Mesa del Parlament i res d'això es va fer.

La defensa de Forcadell ha sol·licitat aquest dilluns que divendres declari com a testimoni Lluís Corominas, vicepresident primer de la Mesa del Parlament i que pertany al grup parlamentari de Junts pel Sí. La jutge instructora ha admès aquesta prova.