Spiriman enterboleix el bany de masses de Susana Díaz a Jaén

La plataforma en contra de la fusió hospitalària contraprograma una manifestació coincidint amb el míting de la presidenta andalusa

zentauroepp36384025 granada jesus candel spiriman foto  pepe torres interviu161215124248

zentauroepp36384025 granada jesus candel spiriman foto pepe torres interviu161215124248 / PEPE TORRES

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

El metge Jesús Candel, conegut com a 'Spiriman' i convertit en altaveu de les protestes ciutadanes contra la fusió hospitalària a Granada, insisteix en les seves protestes perquè la ciutat compti amb dos hospitals complets. La plataforma que encapçala entén que el preacord entre la Junta d'Andalusia i diversos sindicats per renegociar el projecte sanitari no és concloent en aquest sentit, de manera que dirigeix la seva vista a la presidenta andalusa, Susana Díaz, perquè sigui ella qui resolgui el tema definitivament. I per fer-se sentir, la plataforma no ha dubtat a convocar una nova protesta de la marea blanca aquest divendres a Jaén, just a l'hora en què Díaz celebra un acte multitudinari del PSOE per sustentar la seva carrera per la direcció del partit.

Les protestes contra la sanitat i l'educació pública han sorgit en el pitjor moment personal de Díaz, just amb el pitjor de la crisi ja enrere i quan la presidenta andalusa aspira a fer el salt a Madrid. Amb l'excusa de l'aniversari de la llei de la dependència aprovada per l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, Díaz ha organitzat un macromíting en un dels feus socialistes, Jaén, per al qual busquen la mobilització més gran possible i en què hi haurà com a convidat l'ens del Govern.

EXHIBICIÓ DE MÚSCUL

Encara que en l'entorn de Díaz desvinculen aquest acte de les possibles aspiracions de la socialista andalusa, que formalment encara no ha confirmat res, el míting s'entén com el reconeixement de sortida de la seva carrera per dirigir el partit. Una exhibició de múscul orgànic amb què tractaran de demostrar a més que, malgrat el que diuen els crítics, la secretària del PSOE-A compta amb el suport d'una gran part de la militància. Almenys a la seva regió.

I aquesta és just la conjuntura que volen aprofitar des de la plataforma granadina en defensa dels dos hospitals complets. A través de les xarxes socials, Spiriman ja es va mostrar convençut fa uns dies que havien d'aprofitar el moment perquè al PSOE-A no voldrien que res enterbolís la carrera de Díaz pel lideratge del partit. Els seus arguments treuen a la llum les ombres de la sanitat pública andalusa, la joia de la corona de la gestió andalusa segons la considera la mateixa presidenta. De fet, l'andalusa sempre s'ha vanagloriat que a la seva regió no hi havia ‘marees blanques’ perquè ella s'encarregava de salvaguardar els serveis fonamentals.

En aquest sentit, Candel assegura que no es tracta d'un boicot al míting de la presidenta andalusa, encara que no amaga que confia que ella es converteixi en la interlocutora de la negociació. I és que la plataforma considera inviable negociar amb la cúpula de la Conselleria de Salut. Precisament els que, apunten, han provocat el conflicte i malgrat el malestar de la societat granadina. "Els ideòlegs de la fusió tenen molt per amagar, així que el 16 de desembre ens en anem a Jaén", justificava fa una setmana a les xarxes socials, "perquè aquí no dimiteix ningú i no deixarem que ens prengueu més per tontos. #yeah #jaen16d Volem els nostres 2 hospitals complets!!".

"PRESA DE PÈL"

Notícies relacionades

El metge subratlla que l'acord aconseguit amb UGT, CCOO o Satse -no amb el Sindicat de Metges-, és una "presa de pèl" ja que deixa oberta la porta perquè no es mantinguin oberts els dos hospitals. "Que deixin d'enganyar-nos, és una vergonya el que està passant, anirem on faci falta", resumeix. En les anteriors convocatòries, Spiriman ha aconseguit reunir més de 80.000 granadins al carrer en defensa dels seus hospitals, i ara desconeix quanta gent serà capaç de desplaçar-se fins a Jaén.

Amb el lema 'Victòria costi el que costi' o 'Sí, ens en anem a Jaén', els convocants estan llogant autobusos des de Granada a 5 euros el bitllet. La seva idea és que els jaenesos, que fins ara no s'han sumat a les protestes, també hi participin, com han fet els veïns de Màlaga o Huelva.