INVESTIGACIÓ PER UN POSSIBLE CASO DE CORRUPCIÓ

Uns 'e-mails' impliquen Pujol júnior amb el cobrament de "comissions il·lícites"

Els correus es van trobar durant una investigació per malversació en les obres de l'AVE a Barcelona

El primogènit de l'expresident va poder rebre més de 17 milions de la constructora Corsan

icoy28801488 jordi pujol ferrusola161212192236

icoy28801488 jordi pujol ferrusola161212192236 / ANDREU DALMAU

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia vincula uns correus electrònics trobats durant la investigació d’un jutjat de Barcelona per presumpta malversació en les obres de l’AVE amb el pagament de presumptes «comissions il·lícites» per part de la constructora Corsan-Corviam (ara Grupo Insolux Corsan) a Jordi Pujol Ferrusola. Els pagaments sota sospita corresponen als beneficis obtinguts pel primogènit de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Soley, tant per la seva intermediació en diversos negocis, com en la compra de la seva participació en un projecte turístic a Mèxic. La xifra total podria superar els 17 milions d’euros, segons les indagacions que se segueixen a l’Audiència Nacional contra la família del mandatari català.

El maig del 2014, diversos directius de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) que havien gestionat el projecte de l’AVE a Barcelona van ser detinguts per la Guàrdia Civil a Madrid i la capital catalana sota l’acusació d’haver afavorit l’adjudicació a l’empresa Corsan-Corviam de la construcció de la plataforma del tram Sagrera-Nus de la Trinitat. També se’ls imputava haver facilitat un sobrecost en els moviments de terrenys, realitzats entre el 2008 i el 2012, en aquella obra per valor de sis milions d’euros en benefici de l’esmentada empresa. A canvi, van rebre regals en forma de viatges a destinacions de luxe.

En aquesta operació policial, coordinada per la jutge de Barcelona Silvia López Mejías i la Fiscalia Anticorrupció, els agents van escorcollar la seu central d’Adif a Madrid, així com les oficines que aquesta empresa pública té a les obres de l’estació de la Sagrera. A més a més, van irrompre a les oficines de Corsan, en consultores d’enginyeria i en domicilis particulars dels detinguts. En total hi va haver 11 escorcolls.

INTERMEDIACIÓ

En el marc d’aquesta investigació, la Guàrdia Civil va analitzar el contingut del disc dur al qual es va bolcar la informació continguda al servidor de la constructora Corsan. En aquest dispositiu s’hi van trobar una sèrie de correus electrònics relatius a obres a Espanya i a l’estranger, on «aparentment» havia desenvolupat tasques d’intermediació Jordi Pujol Ferrusola, que ostenta la condició d’investigat en la causa que instrueix l’Audiència Nacional per presumpte frau a Hisenda blanqueig de capitals de la família Pujol. En aquest procés també hi està imputat Luis Delso, president del Grupo Insolux Corsan.

Davant l’aparició d’aquests correus electrònics, el fiscal del cas AdifEmilio Sánchez Ulled, va sol·licitar al jutjat que remeti aquesta documentació a l’Audiència Nacional, que s’encarrega de les indagacions obertes per aclarir la fortuna de la família Pujol. En aquest sentit, el fiscal ressenya en la seva petició, a la qual va tenir accés EL PERIÓDICO, que els correus «semblen referir-se al pagament d’algun tipus de comissions il·lícites a persones que poguessin influir en les autoritats públiques licitadores en diferents països». La jutge va accedir a aquesta sol·licitud.

ESTRETES RELACIONS

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata detalla en una interlocutòria datada del juliol del 2015 que Jordi Pujol Ferrusola, a través de l’empresa Iniciatives, va rebre «gairebé 14 milions d’euros» de la constructora Grup Insolux Corsan, presidida per Luis Delso, per la seva banda en el projecte Azul de Cortés, un desenvolupament turístic, residencial i d’oci a Baixa Califòrnia (Mèxic). Segons el magistrat, el primogènit de l’expresident de la Generalitat i el constructor «s’haurien pogut concertar» per introduir el primer en el negoci, «amb l’únic objectiu que després li comprés la seva part amb immenses plusvàlues».

Notícies relacionades

El togat assenyala que «segueixen sense justificar-se» diversos pagaments a la firma Iniciatives, relacionada amb Jordi Pujol Ferrusola, per part del Grupo Insolux Corsan que pugen a un total d’1,9 milions d’euros i que, tenint en compte les dates en què es van fer, no estarien associats al negoci de Mèxic.

El jutge, a més, descriu que les relacions de Pujol júnior amb el Grupo Insolux Corsan «es remuntarien» a l’any 2000 i estan relacionades amb un negoci de Gabon d’instal·lació d’una línia de distribució elèctrica, detallant pagaments a una empresa vinculada al primogènit dels Pujol. A més, concreta els serveis «essencials» que va fer Pujol júnior perquè el Grupo Insoux resultés adjudicatari del projecte de construcció de l’autopista Saltillo-Monterrey. La comissió desemborsada en aquesta ocasió per la constructora va ser d’1,2 milions d’euros.