INICIATIVA DE L'EXECUTIU CATALÀ

Cap a l'e-democràcia

El Govern vol generalitzar el vot electrònic de manera progressiva

El primer pas serà aprovar la llei per regular el sufragi dels catalans a l'estranger, prevista per al juny

zentauroepp31250014 barcelona 27 09 2015 elecciones autonomicas votaciones polit161210182301

zentauroepp31250014 barcelona 27 09 2015 elecciones autonomicas votaciones polit161210182301

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El Govern està decidit a generalitzar el vot per internet de manera progressiva. La llei per regular-lo en el cas dels catalans residents a l’exterior només és un primer pas, perquè la consellera de Governació, Meritxell Borràs, ho té clar: «És de sentit comú anar desplegant aquesta tecnologia per votar, com ho ha sigut per als bancs i les compres en general». Això sí, pas a pas i començant pel vot exterior i continuant per, potser, alguna prova pilot amb votants locals.

    

D’entrada, el Parlament ha donat via lliure a la tramitació de la llei que permetrà als catalans a l’estranger votar per internet. S’estalviarien així la paperassa notable que suposa el vot per correu mitjançant el sistema CERA d’autentificació. Un sistema aprovat pel Govern del PSOE, que el PP i CiU van contribuir a implantar i que pretenia una complicació més gran i més control per evitar situacions de frau. El mateix Govern s’ha queixat dels problemes burocràtics de gestió del vot CERA, que sembla estar pensat per «desincentivar» el vot.

    

El vot digital per internet, segons Borràs, «és perfectament segur» i ha sigut implantat «a França i Suïssa, entre altres països». El sistema valida l’autentificació de la persona que vota, al mateix temps que garanteix que no es podrà identificar posteriorment qui ha votat a cada partit. A més a més, es pot exercir el vot en diverses ocasions i el sistema comptabilitza com a vàlida l’última.

    

PP i Ciutadans han sigut els dos partits que s’han oposat a tramitar aquesta llei, que segueix endavant amb el suport de la resta de grups: Junts pel Sí, PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP. Acusen el Govern d’envair competències i creuen que no és un sistema segur. Però l’Executiu de Carles Puigdemont es defensa assegurant que la Junta Electoral Central (JEC), amb la qual es va reunir, no ha posat objeccions a la llei, menys en el cas que es volgués aplicar mitjançant un reglament.

  

 A més a més, la JEC acaba d’emetre un informe que aplaudeix la solució digital per als votants a l’estranger sempre que es faci de forma gradual, complementària al sistema clàssic i amb garanties. «La mesura seria en principi idònia i, donada la ineficàcia del sistema actualment en vigor, necessària per atendre l’objectiu constitucional de promoció de la participació política», diu l’informe, no sense advertir de riscos com els atacs informàtics o els referits a transparència. Fins i tot apunta a la generalització: «No s’ha de descartar la utilització d’internet com a instrument auxiliar al sistema tradicional de votació».

  

 Preguntada sobre si el vot digital podria usar-se per al referèndum d’independència, anunciat per al setembre del 2017, Meritxell Borràs respon que «no està decidit». «Ja es veurà, la intenció és que la llei estigui aprovada i el sistema disponible al juny», afegeix, alhora que recalca que la intenció inicial és utilitzar el mètode per a eleccions autonòmiques.

SENSE SISTEMA ELECTORAL PROPI

Es donarà el cas, si tira endavant la llei, que s’implementarà un sistema modern per votar mentre Catalunya segueix sense disposar d’un sistema electoral propi tot i disposar de competències per a això des de l’any 1980. És la gran assignatura pendent de l’autogovern.

  

 La consellera defensa, malgrat les tesis i advertències del PP i Ciutadans, que el projecte és plenament constitucional. Una altra cosa, assumeix, és que políticament el Govern central decideixi portar el projecte al Tribunal Constitucional. El que sí que és la llei és pionera a nivell espanyol. Però per a Borràs, «és clar que en un futur s’implantarà aquest sistema igual que ara ja es paguen moltes coses per internet». Es tracta, doncs, d’una qüestió de confiança, com la que ja generen als consumidors els bancs a l’hora d’efectuar transaccions de diners per internet «i la gent hi confia», subratlla Borràs.

Notícies relacionades

  

 Es dóna, a més a més, la circumstància que una de les empreses punteres a nivell internacional per implementar el sistema, Scytl, és catalana. En tot cas, el Govern confirma que quan la llei s’aprovi s’obrirà un concurs per decidir quina companyia es dedica a posar en pràctica el sistema.