Multitudinària protesta a Altsasu contra les detencions de 9 joves per agredir dos guàrdies civils

L'ajuntament, el Govern de Navarra, el Parlament foral, partits polítics i sindicats s'han unit a la manifestació

L'alcalde de la localitat navarresa ha denunciat la imatge "manipulada" del poble que han donat els mitjans de comunicació

 

  / EFE / JESÚS DIGES

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Milers de persones han pres part en una manifestació silenciosa, convocada per l'ajuntament d'Altsasu (Navarra), per contrarestar la imatge que s'ha donat de la localitat des que el passat 15 d'octubre dos guàrdies civils i les seves parelles van ser agredits en un bar. D'igual forma, la marxa també volia mostrar el rebuig de part dels veïns del poble a la detenció de nou joves, i sobretot, a la qualificació com a delicte de terrorisme dels fets, que els enfronta a penes de fins a 15 anys de presó.

Al costat de l'Ajuntament, han convocat la protesta l'associació veïnal "Altsasuarra ta harro" (Alsasuarra i orgullós) i familiars dels detinguts per l'agressió. Han estat presents a la marxa representants del Govern de Navarra, el Parlament foral, partits polítics com EH Bildu i Geroa Bai i sindicats com ELA LAB. De la mateixa forma, en els últims dies han realitzat un posicionament públic quinze alcaldes i representants municipals de la comarca de Sakana, que han reclamat a l'Audiència Nacional que torni el sumari al jutjat de Pamplona que va iniciar el procediment.

Notícies relacionades

El cap de la mobilització estava encapçalada per una pancarta amb una única paraula, "Altsasu". Uns metres més enrere, els familiars dels detinguts portaven una altra amb la frase, en eusquera i castellà, "els volem a casa".

Abans d'iniciar-se la marxa, l'alcalde, Javier Ollo, de Geroa Bai, ha denunciat la imatge "manipulada" d'Altsasu que han donat els mitjans de comunicació i criticat la "desproporció" de l'acusació contra els nou joves. El primer edil ha afirmat que els veïns han volgut expressar avui el seu "cansament" per la situació creada durant l'últim mes, pel "sobredimensionament" de l'incident ocorregut en un bar de la localitat a les 5 del matí, com una mostra de solidaritat amb unes famílies "indefenses i desemparades". Dels nou joves detinguts per l'agressió, set es troben a la presó, acusats d'un delicte de terrorisme en concurs ideal amb delictes d'atemptat, odi i lesions.