La reforma de la llei electoral començarà al desembre al Congrés

Ciutadans ha sol·licitat que es posi en marxa immediatament i augura que hi haurà consens per aprovar-la

 

  / EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Congrés posarà en marxa al desembre la reforma de la llei orgànica del règim electoral general (Loreg), amb la creació d'una subcomissió proposada per Ciutadans, en la qual participaran tots els grups. El president dels neoliberals, Albert Rivera, ha insistit aquest dijous davant els portaveus de la comissió Constitucional en la urgència de modificar com més aviat millor una legislació que considera superada. El dirigent s'ha mostrat optimista en les possibilitats d'arribar a un acord entre totes les forces per aprovar una reforma que requereix el vot a favor d'una majoria àmplia (tres cinquens de la Cambra), al ser una llei orgànica. "Estic convençut que hi haurà consens", ha assenyalat Rivera.

El líder del partit taronja ha subratllat la importància de les modificacions en la legislació electoral per "acostar els ciutadans a la política" i ha manifestat la seva voluntat de liderar la reforma. 

Notícies relacionades

Ciutadans va incloure el canvi de la Loreg en el seu acord d'investidura amb Mariano Rajoy.  Mariano Rajoy.Consideren que, després de 35 anys de vigència, és necessari incrementar la proporcionalitat del sistema, argument recolzat en l'informe que el Consell d'Estat va fer el 2009 en què s'afirmava que tots els vots han de tenir "el mateix pes per a l'obtenció de representació", cosa que ara no passa perquè el valor del sufragi difereix segons la circumscripció.

Rivera considera a més que el sistema actual afavoreix uns partits (els nacionalistes) que concentren el seu vot en determinats territoris en detriment d'altres i exigeix que aquest biaix sigui corregit. També demana un sistema de llistes obertes o flexibles per impedir que les cúpules dels partits imposin els candidats. La seva proposta és que els militants puguin elegir determinades preferències dins de la llista del partit. Una altra de les reivindicacions és que es modifiqui la llei de partits per obligar-los a fer primàries almenys amb els seus caps de llista.