El Govern maniobra contra el fre de l'oposició a la LOMCE

L'Executiu intenta vetar la paralització de la polèmica llei al·legant que altera el marc pressupostari

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El Consell de Ministres ha pres aquest divendres una decisió que suposa un nou enfrontament entre el poder executiu i el legislatiu en un temps polític sense majories absolutes i que, a més, pot suposar un fre (almenys temporal) en el camí emprès pel Congrés per paralitzar la llei per a la millora de la qualitat educativa, la LOMCE. Després que el Parlament aprovés dimarts passat els primers tràmits per tombar la polèmica llei d'educació vigent, l'equip de Mariano Rajoy reacciona i envia un escrit a la Cambra baixa demanant que es revisi aquesta decisió per raons constitucionals.

El Govern al·lega que la Mesa del Congrés es va equivocar i va superar les seves funcions a l'admetre a tràmit la proposició del PSOE que va donar lloc al debat en ple que, fa quatre dies, va acabar amb el resultat que l'oposició, per àmplia majoria, aconseguia, en contra del criteri del PP, que s'admetés a tràmit una iniciativa que va encaminada a enterrar la LOMCE. 

L'Executiu ja s'havia oposat en les últimes setmanes a la possibilitat que es pogués tramitar per via parlamentària aquesta iniciativa sobre educació argumentant que la seva posada en marxa podria alterar el marc pressupostari que en aquests moments regeix els comptes espanyols i suposar una pèrdua de fins a 600 milions provinents de fons europeus. Aquests diners, procedents del Fons Social, estan vinculats al desplegament de la formació professional (FP) bàsica, una de les diverses mesures introduïdes a la LOMCE. 

Notícies relacionades

En aquesta línia, el Consell de Ministres invoca l'article 135.6 de la Carta Magna, que li permet en principi imposar-se sobre el poder legislatiu quan alguna de les decisions adoptades a les Corts pot condicionar l'equilibri dels comptes estatals.

INTENT FRACASSAT

Però el Govern central ja havia intentat frenar aquesta iniciativa a la Mesa del Parlament amb aquesta mateixa justificació i, no obstant, després d'una votació en aquest òrgan es va optar per tirar-la endavant, tot i que sí que es van paralitzar altres propostes d'una altra índole. Es va produir el debat dimarts passat i el resultat va ser que l'oposició va fer el primer pas per acabar amb la LOMCE. Davant d'això, l'Executiu torna a la càrrega i torna a requerir al poder legislatiu que revoqui la seva decisió per haver traspassat les seves competències. Fonts governamentals no han descartat aquest divendres anar al Tribunal Constitucional per dirimir el conflicte.