BARÒMETRE DEL CENTRE D'ESTUDIS D'OPINIÓ

Junts pel Sí i la CUP veurien perillar la majoria absoluta, segons el CEO

L'independentisme podria perdre fins a sis escons i Ciutadans recupera terreny davant Sí que es Pot

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El baixada independentista en vots també podria tenir aquesta vegada la seva translació en escons, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat. Les forces secessionistes veurien perillar la seva majoria absoluta al Parlament després de retrocedir un parell d'escons respecte a les eleccions del 27 de setembre del 2015. Partint de la base que CDC (ara PDC) i ERC tornaran a concórrer juntes als pròxims comicis, Junts pel Sí aconseguiria ara entre 60 i 62 diputats, dos menys o els mateixos que els que té en l'actualitat (62). Aquesta candidatura conjunta i la CUP, que baixaria de 10 a entre 6 i 8 parlamentaris, es mouria per tant en una forquilla d'entre 66 i 70 representants, sent 68 el llistó de la majoria absoluta.

Notícies relacionades

L'enquesta està elaborada a partir de 1.500 entrevistes entre el 17 d'octubre i el 3 de novembre, és a dir, en ple desenllaç de la investidura de Mariano Rajoy i setmanes després que Carles Puigdemont superés amb nota la qüestió de confiança i el debat de política general. El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha atribuït la pèrdua de força de l'independentisme a l'impacte que ha tingut en els últims mesos la situació de bloqueig en la política espanyola. "Els parlaments espanyol i català tendeixen a assemblar-se cada vegada més", ha afirmat.

Aquest resultat del bloc independentista és calcat al que reflectia el baròmetre de juliol. Els únics moviments respecte a aquell sondeig s'han produït entre les forces no secessionistes. Ciutadans aconseguiria aquesta vegada conservar la seva condició de primer partit de l'oposició malgrat caure de 25 a 20-21 diputats. Catalunya Sí que es Pot, que al juliol es col·locava en segona posició, es quedaria ara en 19-20 parlamentaris, que en qualsevol cas suposa millorar amb escreix els 11 representants actuals. El PSC cediria espai a l'esquerra alternativa i passaria de 16 a 14-15 escons, mentre que el PPC es beneficiaria del retrocés de Ciutadans 'saltant' d'11 a 13-14 diputats.