El Govern català veu Rajoy tancat en banda però desitja ministres dialogants

Munté acusa el Govern central de "xiular" davant les demandes no independentistes de la Generalitat

Puigdemont demanarà cita al president del Govern la setmana que ve

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Sempre en un espai de fermesa i oferta de negociació a parts gairebé iguals, el Govern català segueix mantenint un discurs desconfiat respecte al nou Govern de Rajoy, però al mateix temps expressa el seu desig que nomeni ministres més dialogants. Així ho ha expressat la portaveu del Govern, Neus Munté, a l'hora de confirmar que sí, que Puigdemont es vol reunir amb Rajoy, però que no, no assistirà a la cimera que Rajoy convocarà amb els presidents autonòmics perquè la reforma del finançament no pot ser la "proposta estrella" per desencallar el conflicte. També ha criticat al president i líder del PP que en el debat d'investidura es mostrés disposat a no canviar res respecte a la qüestió catalana tot i expressar la seva disposició al diàleg. 

I seguint amb aquest doble discurs de puny tancat i mà estesa (com diria la CUP al Govern en relació amb les polítiques socials i el procés sobiranista), Munté també ha afirmat que l'oferta per resoldre el contenciós de forma negociada "no caduca" si bé al mateix temps el Govern seguirà preparant el referèndum amb o sense acord per a "culminar el full de ruta".

"CORTESIA I RESPECTE"

Notícies relacionades

Aquest dimecres Puigdemont ja ha felicitat Rajoy telefònicament per la seva reelecció. Una conversa simplement basada en la "cortesia i el respecte" segons fonts del Govern. Serà la setmana que ve quan li demanarà formalment cita per a una entrevista. En aquesta li exposarà el pla sobiranista i reeditarà -potser ampliades- les 46 reivindicacions que li va portar a la Moncloa a l'abril i sobre les quals la Generalitat diu que no ha trobat cap resposta satisfactòria.  

Munté ha acusat el Govern central de "xiular" com a única resposta a aquestes reivindicacions. "Veurem si hi ha voluntat d'avançar, perquè hem sentit que es pot parlar de tot excepte de la independència, però quan el president Puigdemont i abans el president Mas plantejaven demandes que no tenien a veure amb la independència, els 23 o 46 punts, xiulen, no hi ha resposta", ha afirmat concretament, i ha afegit que la majoria d'aquestes propostes són compliments d'acords o sentències respecte a les competències de la Generalitat.