L'EVOLUCIÓ ELECTORAL

PSOE i PSC: vasos comunicants per bé i per mal

El declivi electoral dels socialistes espanyols ha transcorregut en paral·lel al dels catalans

Alfredo Perez Rubalcaba i Carme Chacon, el 12 d’abril passat a Madrid, durant el comitè federal del PSOE.

Alfredo Perez Rubalcaba i Carme Chacon, el 12 d’abril passat a Madrid, durant el comitè federal del PSOE. / ANDREA COMAS (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Algunes veus del PSOE sostenen que els llaços amb el PSC perjudiquen la marca estatal. "No només baixen de vots a Catalunya, és que també ens en fan perdre a Espanya", proclamava dilluns l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra. Les dades mostren que el declivi electoral del socialisme espanyol ha transcorregut en paral·lel al del socialisme català, però el mateix paral·lelisme es donava durant l'etapa de més esplendor de les dues formacions. José Luis Rodríguez Zapatero es va imposar en les eleccions generals del 2004 amb el 43,27% dels vots. Llavors el PSC va obtenir el 34,13%. Quatre anys després, l'auge dels socialistes catalans va ser clau perquè Zapatero es quedés a la Moncloa, i fins i tot el registre del PSC (45,39%), amb Carme Chacón de candidata, va superar el que va obtenir el PSOE (43,87%).

Notícies relacionades

El 2011, amb la crisi econòmica i les retallades, comença la sagnia. El PSOE d'Alfredo Pérez Rubalcaba es va precipitar 15 punts, fins al 28,73% dels vots. Al PSC, que va mantenir Chacón de candidata, les coses encara li van anar pitjor i va perdre 18 punts, fins al 26,66%. Els socialistes catalans van tornar a confiar en Chacón el 2015 i van caure 10 punts més, fins al 15,7% dels sufragis. La debacle del PSOE va ser una mica més lleu, de 6 punts, fins al 22,02%.

En la repetició electoral del juny, els vasos van tornar a ser comunicants, però pel bé de tots dos. Els dos partits van agafar una mica d'aire: el PSOE va créixer sis dècimes (22,63%) i el PSC en va esgarrapar quatre (16,1%).