L'ESTABILITAT DE L'EXECUTIU CATALÀ

Mas acota la negociació pressupostària amb la CUP i rebutja apujar impostos

"No podem convertir Catalunya en un país d'hiperpressió fiscal", justifica l'expresident

jjubierre35481114 artur mas en la manifestacion160911180543

jjubierre35481114 artur mas en la manifestacion160911180543

1
Es llegeix en minuts

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha marcat aquest dimarts el camí al Govern de Carles Puigdemont al fixar com a línia vermella en la negociació dels pressupostos amb la CUP una pujada d'impostos. Una advertència que arriba mentre el departament d'Economia, que dirigeix Oriol Junqueras, i la formació anticapitalista mantenen ja contactes per forjar els comptes del 2017, i just a les portes del debat de política general, en què Junts pel Sí i la CUP pretenien aparcar la seva pugna pressupostària i donar prioritat a la negociació d'una resolució sobre el referèndum.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Mas ha advertit que Catalunya ja suporta "els impostos més alts de tot l'Estat", per la qual cosa s'han d'apujar encara més pel simple fet que a la CUP això "se li passi pel cap". "No podem convertir Catalunya en un país d'hiperpressió fiscal", ha subratllat l'expresident.

Notícies relacionades

El debat sobre la fiscalitat ja va generar tensió entre CDC i ERC i entre el Govern i la CUP en la negociació del projecte pressupostari del 2016, que va acabar embarrancant. En aquell moment, la CUP reclamava una pujada d'impostos a les rendes més altes, una opció que Junqueras estava disposat a estudiar però a la qual es va oposar frontalment CDC. "Tenim els impostos més alts d'Espanya. El nostre criteri és que no hem d'anar més enllà", ha remarcat Mas, que ha demanat "no convertir el pressupost en una batalla ideològica" i ha recalcat que s'ha de ser "possibilista".

Segons Mas, la creació de noves estructures d'Estat "no justifica" una pujada d'impostos, perquè "es pot portar a terme" amb l'actual pressió fiscal.