PROCÉS PEL SAQUEIG D'UNA INSTITUCIÓ

El judici a Millet i Montull pel 'cas Palau' començarà l'1 de març

La vista durarà quatre mesos i arribarà set anys després del registre de la institució cultural

La fiscalia considera que CDC va cobrar comissions a través de l'entitat i Millet va fer d'intermediari

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El judici pel saqueig del Palau de la Música en l'època de Fèlix Millet i Jordi Montull i el presumpte finançament il·legal de l'extinta CDC ja té data: començarà l'1 de març i les sessions es prolongaran fins al mes de juny. La vista se celebrarà gairebé set anys després que els Mossos d’Esquadra registressin l'auditori barceloní.

Aquest dilluns s'han reunit a l'Audiència de Barcelona el tribunal, la fiscalia, les defenses i les acusacions per concretar el calendari del judici. La idea inicial dels magistrats era que comencés a principis de gener, però s'ha endarrerit per l'atapeïda agenda dels magistrats. El tribunal ha deixat clara una idea: no es podrà alterar el calendari si no hi ha causa de força major. L'objectiu és evitar més dilacions en un cas marcat per la lentitud de la seva instrucció i tramitació.

Els Mossos van registrar el Palau el 2009 arran d'una querella presentada per la fiscalia per presumpte desviament de fons de l'entitat cultural. Els principals encausats, Fèlix Millet, que era president de l'entitat, i la seva mà dreta, Jordi Montull, van arribar a confessar després que havien utilitzat fons del Palau per a fins personals. La investigació va destapar que havien desviat uns 30 milions d'euros. I també, el presumpte pagament de comissions a CDC.

OBRES PÚBLIQUES

La fiscalia considera acreditat que, a canvi d'adjudicacions d'obres públiques en l'últim govern de Jordi Pujol, la constructora Ferrovial va pagar 6,6 milions d'euros a CDC a través del Palau de la Música, que exercia d'intermediari a canvi de diners. Les obres sota sospita són la línia 9 del metro i la Ciutat de la Justícia, que serà, curiosament, l'escenari del judici.

Notícies relacionades

Per aquest cas, ni l'expresident del Palau Fèlix Millet ni la seva mà dreta, Jordi Montull, han trepitjat la presó (sí que hi van estar 13 dies pel procés obert pel frustrat projecte de l'hotel, encara que després van ser absolts). La seva confessió, el setembre del 2009, en què reconeixien que s'havien apropiat de fons del Palau per a fins particulars, i la dilació a l'hora de citar-los a declarar (el 19 d'octubre) els va salvar de passar per presó. La seva avançada edat juga a favor seu a l'hora de la celebració del judici.

EL TRESORER DE CDC

El fiscal Emilio Sánchez Ulled reclama en el seu escrit d'acusació set anys i mig de presó per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar i quatre anys de presó per a dos directius de Ferrovial. I al partit, que té 15 seus embargades judicialment i que també s'asseurà al banc com a responsable civil, 6,6 milions d'euros per “comissions il·lícites” suposadament a canvi de l'adjudicació d'obres públiques, com la línia 9 del metro. Els que van ser màxims responsables del Palau, Millet i Montull, s'enfronten a una pena de 27 anys i mig de presó per a cada un. I la filla del segon, a 26 anys de presó.