El PP i Barberá tomben la proposta per eliminar els aforaments

La senadora del grup Mixt s'uneix als conservadors per rebutjar la iniciativa del PSOE

L'oposició demana la dimissió immediata de l'exalcaldessa i la seva renúncia a l'escó

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Rita Barberá ha votat amb el seu antic partit, el PP, per tombar l'intent del PSOE d'eliminar la figura de l'aforat. El ple del Senat ha rebutjat aquest dimecres la iniciativa, com estava previst per la majoria que els conservadors tenen a la Cambra alta, però el resultat no ha aconseguit fer callar les veus crítiques de l'oposició, que han clamat contra l'exalcaldessa de València i han demanat la seva renúncia immediata a l'escó. Barberá, a qui el Tribunal Suprem investiga per un presumpte blanqueig de capitals, ha escoltat aquestes exigències acalorades asseguda a l'última fila de l'hemicicle, ja integrada al grup Mixt, al mateix lloc que dimarts dormisquejava durant la sessió.

L'oposició ha mostrat amb contundència la seva "incomoditat" per la presència d'una senadora que, consideren, alimenta la desconfiança de la població en les institucions. El portaveu socialista Antonio Rodríguez Esquerdo ha expressat el seu "recel" i ha assegurat que quan els càrrecs s'aferren als escons és perquè confien més en uns tribunals que en altres. "Nosaltres no ens amaguem darrere la barrera de l'escó", ha defensat.

Notícies relacionades

El senador d'ERC, Santiago Vidal, ha recordat que és la tercera vegada que la Cambra discuteix sobre els aforaments sense que les propostes prosperin. "El resultat és que segueix gaudint de l'aforament una persona la presència de la qual ens ofèn a tots", ha sostingut i li ha demanat que renunciï a l'escó i marxi. "Ja que el seu partit no ho fa, li demano la seva dimissió immediata", ha exigit. Compromís considera que Barberá perjudica el Senat al convertir-lo en un "espectacle". 

El PP ha fet valer la seva majoria absoluta a la Cambra alta al considerar que la reforma constitucional necessària per acabar amb els aforaments requereix un debat i un consens previ i que no el pot emprendre un govern en funcions.