COMICIS A EUSKADI

Otegi: "Un Junts pel Sí a la basca triomfaria a les eleccions"

El líder de Sortu considera que el PNB fuig d'un pacte amb Bildu i el compara amb Unió

jrico35404267 sortu leader arnaldo otegi  r   candidate for gipuzkoa provi160906195913

jrico35404267 sortu leader arnaldo otegi r candidate for gipuzkoa provi160906195913 / VINCENT WEST

1
Es llegeix en minuts

Catalunya torna a estar present en la campanya basca. Aquesta vegada ha sigut Arnaldo Otegi, secretari general de Sortu, qui ha comparat la situació del País Basc amb el procés català amb l'objectiu de reclamar un acord "d'ampli espectre" de les forces que consideren que Euskadi és una nació amb dret a decidir. "Un Junts pel Sí a la basca triomfaria a les eleccions", ha assegurat Otegi en relació amb una possible coalició de partits. 

L'acord prendria forma d'un tripartit, format per EH BilduPNB Podem, i amb l'aposta per la independència com a eix central. Per aconseguir-ho, Otegi considera fonamental que tant el PNB com la formació morada al País Basc aclareixin la seva posició sobre el dret a decidir. 

ELS PACTES POSTELECTORALS

Malgrat la voluntat de crear un tripartit de forces sobiranistes, la realitat és, a cinc dies de les eleccions, que aquesta opció no existeix. Per aquesta raó, Otegi ha posat la mirada en els pactes postelectorals i ha reclamat al PNB que es decanti, o bé per un acord amb Podem EH Bildu, o un pacte amb el PSE i la col·laboració del PP. Amb la certesa que els nacionalistes bascos es decantaran per la segona opció, Otegi ha lamentat la seva vocació de reeditar els pactes amb el PSE i s'ha mostrat contundent davant la seva opció: "Ara el PNB no és Convergència, és Unió".

Notícies relacionades

Respecte a la seva inhabilitació, Otegi l'ha atribuït a una voluntat de "retallar" les expectatives electorals d'EH Bildu, però ha puntualitzat que l'independentisme està creixent i que obtindran bons resultats. En concret, i com ha augurat el líder de Sortu, millors que els de Podem

EL DESARMAMENT D'ETA

El secretari general de Sortu també s'ha referit a ETA i ha descartat que hi hagi cap gest dels terroristes en la campanya, ja que, ha considerat, aquest "seria qualificat de farsa o electoralista". En referència al desarmament de la banda, Otegi s'ha mostrat contundent i ha assegurat que "l'Estat espanyol manté grans operatius per impedir el desarmament d'ETA com a argument vàlid per instal·lar-nos en el passat".