Podem demana a Sánchez que truqui d'una vegada

Després d'una setmana d'espera, el partit d'Iglesias es mostra sorprès davant l'absència de contacte

Els morats diuen que desconeixen la causa del retard i es mostren disposats a reunir-se amb discreció

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Han transcorregut set dies des de l'anunci d'una trucada que no arriba. La direcció de Podem assegura que Pedro Sánchez no ha contactat amb el del partit morat, Pablo Iglesias, per fixar una cita, malgrat que dilluns de la setmana passada el líder dels socialistes va proposar aquesta reunió. El ‘número 3’ dels morats, Pablo Echenique, ha asseverat aquest dilluns que segueixen a l'espera i ha negat que hagin començat les converses entre Podem i el PSOE. Aquestes paraules matisen les declaracions del senador Ramón Espinar, que aquest mateix matí havia anunciat que aquests contactes ja s'estaven produint, en una entrevista a la COPE. 

Echenique ha insistit que l'únic que hi pot haver hagut són "converses informals" entre senadors o diputats dels dos partits, però que en cap cas han començat els contactes entre les executives o els líders, que al cap i a la fi són els que tenen capacitat de decisió.

“No hi ha hagut  contactes entre les executives del PSOE i Podem”, ha afirmat, i ha exhortat el secretari general dels socialistes que els truqui com més aviat millor. Echenique ha dit desconèixer els motius que porten a aquesta dilació i ha assegurat que no els han donat cap explicació. “No ens donen cap excusa, qüestions d'agenda, però no ens donen un motiu concret, si bé entenem que segurament n'hi ha”, ha assenyalat, per suggerir que el retard és degut al debat intern del PSOE entre els que advoquen per intentar un acord amb Podem i els que prefereixen una abstenció tècnica que permeti la reelecció de Mariano Rajoy com a president. 

Fonts de l'entorn de Sánchez van suggerir la setmana passada que l'anunci fet per Echenique que es produiria aquesta trucada va molestar el ‘número 1’ socialista, que s'estima més avançar en les converses amb més discreció, per evitar la pressió mediàtica. “Si Pedro Sánchez necessita discreció per parlar amb nosaltres, estem disposats a donar-l'hi. Però jo crec que una trucada és una cosa summament discreta, i no obstant no es produeix”, ha lamentat el dirigent lila.

“Hi ha un contrast entre el que Sánchez diu en els actes electorals i el que fa. No pot emplaçar Podem a formar Govern i no trucar-nos, perquè no té sentit”, ha retret.

EL TRIO IMPOSSIBLE

Més enllà de fixar una data per iniciar el diàleg, Echenique ha tornat a posar de manifest les complexitats del pla esbossat per Sánchez: unir les voluntats del PSOE, Podem i Ciutadans. “Ens sembla molt imaginatiu i gairebé de ciència-ficció el que planteja”, ha assenyalat.

Notícies relacionades

“Veiem com ens emplaça a un trio impossible. Els trios ja són difícils, però en aquest cas no és que siguin difícils, és que són impossibles”, ha advertit en menció a les declaracions d'Albert Rivera en què confirma que l'entesa amb els morats és altament improbable. Podem, admet Echenique, té gairebé els mateixos motius per oposar-se al PP que per oposar-se a Ciutadans. 

Sánchez va iniciar una ronda de contactes amb els líders de tots els partits després de la investidura fallida de Rajoy. Aleshores va parlar amb tots ells, incloent-hi una conversa telefònica de 24 minuts amb Iglesias, però encara no s'ha posat en contacte amb Rivera. A judici de la formació taronja, aquesta incomunicació es deu al fet que, si parla amb el seu líder, al socialista no li quedarà cap més remei que constatar i reconèixer en públic que el pacte que pretén és impossible.