Susana Díaz defensa que ni Chaves ni Griñán es van enriquir amb el 'cas ERO'

La presidenta andalusa dóna per "segur" un comitè federal després de les eleccions gallegues i basques

jrico35495564 gra142  huelva  12 09 2016   la presidenta de la junta de an160914130457

jrico35495564 gra142 huelva 12 09 2016 la presidenta de la junta de an160914130457 / Julian Perez

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, dóna “per segur” que després dels comicis gallecs i bascos del 25 de setembre el PSOE celebrarà un comitè federal. Una reunió en què es preveu que els barons crítics amb la direcció nacional del partit, proclius a una abstenció que doni pas al PP i permeti desbloquejar el govern, plantin cara al secretari general, Pedro Sánchez. No obstant, preguntada sobre si es concep aquesta reunió com un cop d'efecte del sector crític davant Sánchez per portar-lo a dimitir, Díaz ha respost: “No sé de què em parla”.

La bretxa entre la direcció federal i els crítics és cada vegada més gran. Entre les files dels socialistes andalusos s'escampa el desconcert al veure que el secretari general “no parla amb ningú”, manté tallades totes les vies de comunicació i es manté inamovible en el “no és no” que fa impossible desbloquejar la formació de govern i condueix sense remei a unes terceres eleccions. “Quan és l'únic que va en una altra direcció, no són tots els altres els que van malament”, ironitzava fa uns dies un destacat dirigent.

PAS ENRERE DE RAJOY

De moment al PSOE andalús s'havien conformat enviant missatges a través de quadros de l'organització, sempre insistint que amb 85 escons no es pot formar govern estable i s'hauria d'estar a l'oposició. Però els atacs que s'estan produint contra dirigents autonòmics com Guillermo Fernández Vara, especialment a les xarxes socials i dels quals responsabilitzen l'equip de Sánchez, han fet vessar el got. I ara ha sigut la mateixa Díaz qui ha decidit passar a l'acció després d'un estiu de perfil pla. Dimecres va tornar a llançar la idea que el paper del PSOE és fer una “oposició útil” i, sense dir-ho, va defensar l'abstenció a favor d'un govern del PP no encapçalat per Rajoy.  Aquest divendres, en un acte de balanç del sector aeroespacial a Andalusia, ha reiterat el missatge, i ha dit que si el líder del PP volgués “fer un gran servei” al país el que hauria de fer és “anar-se'n”. I ha subratllat que qualsevol opinió sobre el debat intern al si del PSOE la manifestarà en el comitè federal, i ha deixat clar, doncs, que el xoc es produirà després de les autonòmiques del setembre en el nou conclave de la direcció socialista.

En qualsevol cas, Díaz no arribarà a aquella reunió en la millor de les posicions, després de saber-se que el fiscal anticorrupció demana sis anys de presó per a l'expresident José Antonio Griñánanticorrupció presó José Antonio Griñán, el seu antecessor al capdavant de la Junta d'Andalusia, per un delicte de malversació continuada al no posar fre al sistema dels ERO fraudulents pagats amb diner públic i, en la seva qualitat de responsable d'Economia, contribuir a engreixar la partida d'on sortien els fons per pagar aquelles ajudes sociolaborals. El fiscal, com ja va fer el jutge instructor, entén que va ser un sistema implantat per fer callar amb diner públic les protestes laborals i, d'aquesta manera, perpetuar-se en el poder.

"HONRADESA" DE CHAVES I GRIÑÁN

Notícies relacionades

En aquest sentit, la presidenta andalusa ha reiterat aquest divendres el seu convenciment sobre l'honradesa tant de Griñán com de Manuel Chaves, per a qui se sol·liciten 10 anys d'inhabilitació per prevaricació, i ha destacat que tots dos “van assumir responsabilitats polítiques, van deixar el seu escó i van abandonar el partit”, una actitud que altres polítics imputats no han tingut, ha assenyalat en al·lusió a l'exalcaldessa de València i actual senadora autonòmica Rita Barberá.

Díaz, com la resta del PSOE, intenta marcar distàncies amb el PP insistint que ni Chaves ni Griñán estan acusats per beneficiar-se personalment d'aquelles ajudes, i per això la baronessa andalusa ha sol·licitat que Justícia “actuï com més aviat millor” en aquest cas. “Espero i desitjo que, com més aviat millor, paguin i ho facin bé aquells que es van beneficiar d'un fet que evidentment ens avergonyeix a tots”, ha afegit, després de revelar que ha parlat amb tots dos en les “últimes hores”.