EL POLS INDEPENDENTISTA

ERC, en alerta pels dubtes de Puigdemont amb el RUI

Els republicans, igual que la CUP, s'aferren a la via del referèndum unilateral

El Govern insisteix que la consulta ha de ser "efectiva" i donar "garanties"

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La paraula que inequívocament apareix lligada a la Diada és sempre ‘unitat’. Des del 1976. L'Onze de Setembre d'aquest 2016 no n'ha sigut una excepció i el bloc independentista no s'ha cansat de glossar la restablerta unitat dels partits que defensen la secessió. El patrocinador d'aquesta calma unitària, en aquesta edició, va ser la CUP i el seu estrany moviment tàctic d'avançar el seu vot favorable a Carles Puigdemont en la qüestió de confiança del 28 de setembre. La ‘pax' patriòtica, amb tot, es va esquerdar en a penes 12 hores, les que va trigar el mateix Puigdemont a diluir les opcions que el seu Govern proposi realitzar un referèndum unilateral.

“Dient el mateix, un dia sembla que escalfes i l'altre que refredes. Som on érem: anant pel millor camí cap a la independència”, ha escrit Puigdemont aquest dimarts a Twitter. Una resposta tranquil·litzadora, potser, a la reacció privada dels seus socis de Govern (ERC) i de majoria parlamentària (la CUP).

Als cupaires no els va satisfer el mar de dubtes sobre la viabilitat i practicitat de convocar un referèndum unilateral que va abocar el president. No van entrar en el fet que el mateix diumenge, davant la premsa estrangera, Puigdemont es despengés anticipant que es faria un nou intent de negociar amb l'Estat una consulta vinculant, una opció que, sense anar més lluny, el conseller Raül Romeva havia menyspreat en el debat de la declaració de ruptura del Parlament.

Però la menció a les eleccions “constituents” no va agradar als anticapitalistes. “Puigdemont pot fer el sord al RUI, però després de la qüestió de confiança té el debat de política general i el dels pressupostos”, ha assegurat una veu de la CUP a aquest diari, en clara insinuació que l'aposta per les eleccions en lloc de per el referèndum unilateral, podria suposar alguna bona rebolcada parlamentària al president i a Junts pel Sí. D'aquelles que porten a unes eleccions. Resum: la verdadera qüestió de confiança serà el debat sobre els pressupostos.

AMB LA MOSCA RERE L'ORELLA

També ERC va atempta a futurs moviments de Puigdemont. El cap del Govern i el vicepresident Oriol Junqueras van abordar dilluns la qüestió i ho han tornat a fer aquest dimarts, després de la reunió del Consell Executiu. Per als republicans, l'aposta d'unes "constituents" els sona, en veritat, a un intent per repetir les "plebiscitàries", per allò de buscar el 50,1% dels vots independentistes. I, sobretot, els sona a preparar el terreny per a una nova opa a fi de repetir la llista única, un 'Junts pel Sí 2', donada la precària situació de Convergència. “La llista única afavoreix la CUP i Podem”, pondera una veu republicana. Els republicans segueixen aferrats, per tant, al referèndum unilateral, ja que creuen que és la més diàfana opció per culminar el procés.

Notícies relacionades

Preguntada la portaveu del Govern sobre si es tractarien d'uns comicis constituents o plebiscitaris, Neus Munté s'ha acollit al programa de Junts pel Sí per a les eleccions del 27-S. Aquest full de ruta parla d'eleccions “constituents”, encara que també cal recordar que el guió partia de la base d'una victòria de l'independentisme en vots i preveia, així mateix, una proclamació de la independència prèvia als comicis. Cosa que Puigdemont ja va dir que requeria d'una nova validació a les urnes.

Amb tot, Munté, com Puigdemont, no ha concretat quin serà aquest instrument a utilitzar (referèndum o eleccions), encara que ha incidit que "el més important" serà garantir que aquesta "pantalla democràtica" sigui efectiva, per exemple, a ulls de la "comunitat internacional".