El Tribunal Constitucional confirma el veto a Otegi com a candidat a 'lehendakari'

L'alt tribunal rebutja el recurs de l'aspirant d'EH Bildu contra la seva inhabilitació

jrico35404267 sortu leader arnaldo otegi  r   candidate for gipuzkoa provi160906195913

jrico35404267 sortu leader arnaldo otegi r candidate for gipuzkoa provi160906195913 / VINCENT WEST

1
Es llegeix en minuts

Arnaldo Otegi no podrà ser candidat a 'lehendakari' el 25-S. El Tribunal Constitucional ha deixat l'aspirant d'EH Bildu fora de la carrera electoral al rebutjar el recurs que va presentar la seva defensa contra la decisió del jutjat contenciós administratiu número 2 de Sant Sebastià d'excloure'l de les llistes de la coalició 'abertzale' per als comicis.

Notícies relacionades

Els cinc magistrats que conformen la Sala Primera del tribunal han trigat més d'una hora a prendre aquesta decisió, que confirma els arguments donats el passat 2 de setembre pel jutge contenciós administratiu. Aquesta sentència assenyalava que la privació del dret de sufragi passiu, decretat per sentència de l'Audiència Nacional que el va condemnar a sis anys i mig de presó per integració a ETA en el 'cas Bateragune', "representa una qüestió judicialment esgotada, a l'haver-se examinat davant les instàncies oportunes, i haver passat a ser ferma i consentida pel mateix recurrent".

La raó és que la resolució de l'Audiència Nacional no va ser recorreguda per la defensa d'Otegi davant el Tribunal Suprem, i per això no s'hauria esgotat tota la via jurisdiccional abans d'acudir a empara. El dirigent 'abertzale' sí que podria acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), però la seva sentència no es produiria abans del 25-S, i per tant no podria ser candidat.