Compromís ofereix un pacte a PSOE i Podem perquè Ciutadans s'abstingui

Inclou les mesures que Rivera va exigir a Rajoy per arrossegar-los a un suport

undefined35406690 gra332  madrid  06 09 2016   el portavoz en el congreso de c160906193318

undefined35406690 gra332 madrid 06 09 2016 el portavoz en el congreso de c160906193318 / Zipi

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Compromís està en el grup Mixt però no es resigna a quedar-se de braços plegats. Inassequible al desànim, el grup valencià va presentar ahir una proposta a PSOE i Podem per construir un govern de coalició, que passaria per convèncer Ciutadans perquè s’abstingui. Amb l’objectiu de seduir Albert Rivera, han inclòs els sis requisits que C’s va plantejar al PP per començar a negociar el seu suport a Mariano Rajoy, entre la trentena de punts que formen aquest esborrany. A més de les mesures de regeneració, la proposta també adopta el compromís de sotmetre a una moció de confiança el president al cap de dos anys de legislatura.

«No podem deixar passar els dies de forma indolent. Primer hem de buscar un pacte els tres partits i després anar a negociar l’abstenció tècnica de Ciutadans», va explicar Joan Baldoví, el portaveu parlamentari de Compromís. Va insistir a dir que es tracta d’un «acord obert» i «ampli» per facilitar l’entesa de forces que manifesten cada dia posicions antagòniques.

Notícies relacionades

L’esquerra valenciana planteja aquesta iniciativa per començar a negociar davant l’avanç de l’horitzó d’una tercera volta electoral. Ja en l’anterior legislatura va presentar al Rei, in extremis poc abans de la dissolució de les Corts, una proposta similar per teixir un govern de progrés, l’anomenat Acord del Prado. El PSOE es va mostrar llavors favorable a la major part de les mesures, però va exigir a canvi que li garantissin l’aprovació de dos pressupostos generals, i el pla va morir poques hores després. Ni Podem ni Compromís van acceptar el que van considerar «una burla». Va ser l’últim intent per salvar la legislatura més breu de la història de la democràcia espanyola.

Ara Compromís vol accelerar, conscient del repte i la pressa. Ahir a la tarda Baldovíva trucar als portaveus del PSOE i de Podem per exposar-los la proposta. Els socialistes, a falta d’estudiar-la amb detall, es van mostrar favorables a explorar possibilitats i van aprofitar l’ocasió per retreure als morats haver dinamitat l’anterior intent dels valencians. Des de Podem, la cap de gabinet d’Iglesias, Irene Montero, va donar la benvinguda al pla però va qüestionar la viabilitat de demanar una abstenció a Ciutadans. El partit d’Iglesias manté un ferri escepticisme respecte a la posició de Rivera i considera pràcticament impossible que faciliti un govern progressista.