Ximo Puig demana al PSOE un Comitè Federal per evitar noves eleccions

El president valencià coincideix amb Iceta a l'apuntar que "el PP té altres candidats o hi pot haver altres solucions"

lpedragosa33954782 valencia 19 5 2016  pol tica  psoe  pedro s nchez 160519215743

lpedragosa33954782 valencia 19 5 2016 pol tica psoe pedro s nchez 160519215743 / MIGUEL LORENZO

4
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / VALÈNCIA

El president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, considera que si la setmana que ve culmina la investidura fallida del candidat del PP, Mariano Rajoy, s'ha d'obrir al si del PSOE, com també del conjunt de forces polítiques, una "reflexió i un debat", que acabarà necessàriament en un Comitè Federal per buscar la "millor solució" i evitar unes terceres eleccions. "Tenim el mes de setembre per fer aquest procés de reflexió, debat i conclusions", ha assenyalat.

En una entrevista concedida a Europa Press, Puig ha destacat la "urgència" que Espanya tingui finalment govern després d'un any "absent" enmig de "la pitjor de les crisis d'Europa" però ha criticat els temps "dièsel" de Rajoy i la seva "displicència" a l'hora de treballar per aconseguir la formació d'un Executiu.

Ara, a menys d'una setmana perquè se sotmeti al debat d'investidura, Puig ha recordat que la posició del Comitè Federal del PSOE i de la seva Executiva és clara i és que els socialistes no poden "avalar les polítiques de retallades, de la dreta" i que li correspon "deixar a Rajoy que formalitzi un govern sòlid" amb els seus "aliats més pròxims".

"Si en el futur el Comitè Federal, passat el temps i veient les circumstàncies, pren una altra decisió, es parlarà i es discutirà aquí: això no pot ser un plantejament de caràcter personal de ningú", ha advertit el dirigent socialista, que insta a escoltar les propostes que Rajoy llança durant la sessió d'investidura i si, per exemple, "plantejarà alguna reforma o contrareforma de les seves reformes" per, a partir d'aquí, poder entrar en "un altre espai".

En aquest espai, que situa temporalment en el mes de setembre després d'una previsible investidura fallida, s'haurà d'articular un debat al PSOE, com també "en el conjunt d'Espanya i en tots els partits polítics". En l'àmbit socialista, ha puntualitzat, culminarà en un Comitè Federal, com marquen els estatuts per "intentar entre tots buscar la millor solució" i sense "un plantejament de confrontació".

EL "QUÈ" ABANS QUE EL "QUI"

"Si no volem que hi hagi terceres eleccions hem de veure quines situacions es van plantejant i també hem de parlar de continguts, el 'què' és més important que el 'qui", ha incidit, per precisar respecte a si aquest Comitè s'hauria de convocar abans o després de les eleccions gallegues i basques del 25 de setembre que aquesta és "una qüestió circumstancial".

Respecte a quina seria la seva reflexió en aquest comitè com a 'baró' socialista, Puig assegura que abans d'anticipar-se vol "escoltar atentament el que passa en aquest debat" i què diuen tots els actors, especialment el candidat perquè "primer cal escoltar, no fer monòlegs" i "superar el curtterminisme, el tacticisme" i anar "dissenyant ja una agenda d'acords de futur", encara que això sí, les eleccions del 25-S fan "difícil" que es pugui produir una nova sessió d'investidura abans d'aquesta data.

Qüestionat sobre si creu que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, hauria d'intentar formar govern, ha incidit que primer cal "escoltar tots els actors" en la investidura de la setmana que ve perquè "aquí no es tracta simplement de comptabilitzar vots, s'ha de veure què passa i què es diu, això no és una qüestió de minut i resultat".

PRESSIÓ "INJUSTA" AL PSOE

En tot cas, ha censurat que es carregui en els socialistes "tota la responsabilitat" d'evitar unes terceres eleccions i es posi el focus que el PSOE "ha de donar-li l'abstenció sí o sí a Rajoy perquè sí" quan fa uns mesos "ningú li va posar el focus al PP" en la investidura fallida de Sánchez.

"És absolutament injust el que s'està fent amb el PSOE", ha assegurat el dirigent valencià, que ha advertit al PP que aquesta postura és "contraproduent per als seus interessos" perquè "hi ha molts militants del PSOE que se senten en aquests moments en una situació d'una certa gairebé agressivitat cap a ells", i això "no té gaire sentit".

Notícies relacionades

També ha volgut deixar clar que en cap cas el PSOE "és el responsable d'anar a eleccions el dia de Nadal" i ha criticat la "intenció perversa" per part de qui ha decidit fer coincidir unes hipotètiques noves eleccions amb el 25 de desembre. Es tracta, ha abundat, d'una decisió "en aquest to partidista permanent" del PP.

En la línia del que va apuntar Miquel Iceta, Puig ha assenyalat que això no és Rajoy o eleccions, si no que hi ha altres possibilitats. “El PP té altres candidats o hi pot haver altres solucions, el que no pot ser és la inacció i aquesta manera d'esgotament col·lectiu perquè al final la gent digui: “el que sigui”, ha subratllat Ximo Puig, que no obstant ha matisat que “en aquests moments qui té el mandat del Rei és Rajoy i en aquests moments no està en discussió” la seva candidatura.