Els vaivens de Ciutadans amb la corrupció

El partit taronja ha passat de paladí de la regeneració a rebaixar el llistó de les seves exigències d'higiene democràtica

ialvarez35191346 spanish prime minister mariano rajoy  l  and leader of cente160819170353

ialvarez35191346 spanish prime minister mariano rajoy l and leader of cente160819170353 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Què és corrupció? Segons la RAE, "en les organitzacions, especialment en les públiques, pràctica consistent a utilitzar les funcions i els mitjans d'aquelles en profit, econòmic o d'una altra índole, dels seus gestors". Per Ciutadans, corrupció és un concepte fluctuant, com la cotització de les accions a l'IBEX-35. El partit d'Albert Rivera va entrar a l'arena de la política espanyola convertit en un paladí de la lluita per la regeneració. Però l'arena del Congrés l'ha fet canviar el seu criteri respecte als límits del que és corrupte.

"Nosaltres no recolzarem el senyor Rajoy perquè si no Espanya no tindrà un Govern amb les mans lliures i netes", sentenciava Rivera el 16 de juny, fa només un parell de mesos, en el fòrum Primera Plan@ que organitza EL PERIÓDICO. Tant en la campanya del 20-D com en la del 26-J va ser molt combatiu en aquest flanc, repetint una vegada i una altra que mai donarien suport a Rajoy perquè estava tacat per la corrupció. "Jo no crec, sincerament, que ni Rita Barberá, ni Bárcenas ni Rajoy ni l'alcalde de Granada puguin encapçalar una nova etapa de regeneració política". A l'hora de la veritat, però, va aixecar el veto al president en funcions apel·lant al proverbial sentit d'Estat per justificar el seu canvi de criteri. 

Notícies relacionades

Per donar-l el sí vull a Mariano, això sí, li va posar sis condicions amb la lluita contra la corrupció per bandera. Però durant la negociació de la investidura el llistó d'integritat política s'ha anat rebaixant. El que Rivera va batejar com la comissió Bárcenas contra corrupció política ha perdut ja el nom de l'extresorer popular. A més, el seu partit ha acceptat limitar el pacte anticorrupció a l'enriquiment personal o el finançament il·legal i ha rebutjat estendre'l als casos de prevaricació. Amb aquesta nova definició, Óscar Clavell,Óscar Clavell diputat del PP per Castelló investigat per malversació i frau, no hauria de deixar el seu càrrec. 

EL PRECEDENT ANDALÚS

Ciutadans va exigir al seu dia al PSOE els caps de Manuel Chaves i José Antonio GriñánManuel Chaves  José Antonio Griñán per facilitar la investidura de Susana Díaz. Els expresidents van renunciar als seus escons al Parlament andalús després de ser inculpats pel Tribunal Suprem en el cas dels ERO per  prevaricació, que amb la nova versió de C's ja no seria corrupció. Els socialistes, que es van haver d'empassar aquest gripau, ara han posat el crit al cel. El seu portaveu al Senat, Óscar López, va aprofitar aquest viratge de Rivera per acusar-lo d'"abaixar el llistó" en el seu compromís contra la corrupció i sentenciar que el partit taronja hauria de demanar disculpes als excaps de l'Executiu andalús, que "estan acusats d'emportar-se ni un sol euro". "No hauríem de demanar disculpes a Chaves i Griñán perquè és un cas claríssim de corrupció política, perquè van enriquir multitud de tercers amb les seves decisions i omissions com a polítics", va respondre Juan Carlos Girauta. El portaveu parlamentari de C's, que ja va demostrar les seves taules torejant el gir copernicà que havien fet sobre Rajoy, també defensa que haver tret el nom de Bárcenas a la comissió, lluny de ser una embeinada d'espasa, ajudarà a ampliar l'espectre a altres casos.