Ciutadans inclou el trilingüisme a Catalunya en les negociacions d'investidura amb el PP

Junts pel Sí i ICV critiquen la mesura i asseguren que atempta contra el model d'immersió lingüística

dcaminal35042972 madrid  10 08 2016  politica  mariano rajoy  pp  y albert ri160810102320

dcaminal35042972 madrid 10 08 2016 politica mariano rajoy pp y albert ri160810102320 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
MARTA CASADO / BARCELONA

El panorama polític actual ha convertit Ciutadans en l'única clau de què disposa Mariano Rajoy per obrir de nou les portes de la Moncloa. Aferrats a aquesta idea, els membres del PP han accedit a negociar amb el grup d'Albert RiveraPP Albert Rivera i aquests han aprofitat l'ocasió per posar sobre la taula de negociació algunes de les seves mesures estrella.

El partit taronja pretén que Catalunya en sigui un dels eixos centrals. Entre les propostes, la formació advoca per impedir la celebració d'un referèndum, impulsar infraestructures "d'Estat" com el corredor ferroviari del Mediterrani o implantar el controvertit model d'educació trilingüe.

El diputat de Ciutadans al Parlament Jorge Soler ha assegurat aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio que les seves propostes són "absolutament necessàries perquè, fins ara, els polítics catalans s'han dedicat a fer partidisme".

Soler ha defensat el model trilingüe com "una gran oportunitat perquè els catalans parlin i dominin" les tres llengües que es proposen des de Ciutadans: catalàespanyol anglès. El polític de la formació taronja també ha destacat com a necessari millorar el model de finançament autonòmic. Segons ell, els dirigents catalans han abandonat els seus ciutadans i els ha reclamat que segueixin l'estela de Ciutadans i vagin a Madrid a demanar millores per a Catalunya. Una estratègia, segons Soler, totalment contrària al peix al cove de Convergència i Unió

OFENSIVA CONTRA LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

La defensa del model d'educació trilingüe no ha passat inadvertida a Catalunya, on algunes forces l'han percebut com un atac a la immersió lingüística vigent des del 1983. Segons Meritxell Ruiz, consellera d'Ensenyament, la formació presidida per Albert Rivera està aprofitant les negociacions amb el PP per plantejar "una de les grans raons de ser de Ciutadans, que és la lluita contra la llengua catalana".

La dirigent de Junts pel Sí s'ha mostrat preocupada per aquest "pacte nacional per l'educació" i ha lamentat que Ciutadans estigui fent "un debat ideològic d'un tema que és pedagògic". 

"La resposta a aquesta mesura és la llei d'educació catalana", ha assegurat la consellera en declaracions a RAC-1, que ha defensat el model que s'aplica actualment i que preveu que cada centre tingui el seu propi projecte lingüístic en funció de les seves necessitats. Per últim, Ruiz ha demanat a Ciutadans "que deixi la llengua en pau perquè els reptes educatius estan en un altre costat".

Notícies relacionades

Ernest Urtasun, portaveu d'ICV, ha coincidit amb la dirigent de Junts pel Sí i ha assegurat que el model de la immersió ha sigut un èxit i que, precisament per aquesta raó, "s'ha de defensar dels atacs de la dreta espanyola amb dents i ungles".

Ciutadans, per la seva banda, s'ha congratulat de la mesura impulsada des de Madrid i ha mantingut que aquesta proposta està dirigida a tots els catalans.