La Generalitat denuncia que Espanya portés a Andorra la seva guerra bruta contra el procés

"L'Estat espanyol utilitza les relacions internacionals per fer política interna", critica Aragonès

1
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / BARCELONA

La denúncia d'Higini Cierco que havia rebut pressions de les policia espanyola per filtrar dades bancàries de Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras ha afegit més llenya a les sospites de guerra bruta contra l'independentisme. Quan segueix cuejant el Fernándezgate, la justícia andorrana ha decidit investigar la presumpta coacció que l'accionista de Banc Privat d'Andorra (BPA) hauria rebut de l'agregat d'Interior a l'Ambaixada d'Espanya a Andorra, Celestino Barroso, i del comissari en cap del departament d'Afers Interns de la Policia Nacional, Marcelino Martín Blas. Pere Aragonès, secretari d'Economia de la Generalitat, no ha dubtat a carregar contra l'ús partidista de les institucions espanyoles. "L'Estat espanyol utilitza les relacions internacionals per fer política interna", ha sentenciat.

Notícies relacionades

"La divisió de poders a l'Estat està posada en qüestió. Estaven confabulats per construir relats ficticis i criminalitzar", ha afegit Aragonès en una entrevista al programa 'El món a RAC-1'. El republicà, de totes maneres, ha volgut deixar clar que "el Govern andorrà i la Generalitat col·laboren més enllà de les pressions que pugui fer el Govern espanyol sobre Andorra".

Segons el relat de Cierco, l'aleshors president de BPA, va rebre el maig del 2014 una trucada de Barroso. Dies després, van mantenir una reunió cara a cara en què l'agregat d'Interior li va reiterar la necessitat de trobar-se amb unes persones a Madrid o, li va recalcar, "si no el banc morirà". Cierco va enviar el conseller delegat del banc, Joan Pau Miquel, a contactar amb una persona que es va identificar com a Félix i que va resultar ser l'excomissari Martín Blas. D'acord amb les declaracions de Cierco davant el jutge, Miquel i Martín Blas es van trobar a Madrid i el comissari li va reiterar les amenaces exigint-li, com ja havia fet a Higini Cierco, informació bancària de Mas, Junqueras, Pujol i les seves famílies, en el marc de loperació Catalunya per intentar desacreditar polítics catalans.