PDC i Compromís, reis del Grup Mixt

La composició heterogènia del grup donarà visibilitat als partits més grans que l'integren

 

  / EFE / J. J. GUILLÉ

2
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES CANELA / BARCELONA

El Grup Mixt del Congrés dels Diputats guanya pes en la XII Legislatura amb la nova incorporació del PDC i la presència des dels anteriors comicis de Compromís. Conformat per 19 diputats (8 del PDC, 4 de Compromís, 2 de Bildu, 2 de UPN, 1 de Coalició Canària, 1 de Fòrum Astúries i 1 de Nova Canària), aquest dijous es van realitzar les negociacions per veure qui ocupava els diferents càrrecs del grup parlamentari més heterogeni del Congrés. 

Els dos partits amb més escons hi han imprès el seu control del grup. En aquest sentit, el portaveu del grup serà del PDC, probablement en la figura de Francesc Homs, i el portaveu adjunt recau en la coalició valencianista, presumiblement en Joan Baldoví. Un repartiment que també s'ha mantingut en les dues comissions amb més pes per tractar assumptes tan transcendents per a la Comunitat Valenciana i Catalunya com el finançament o el Corredor Mediterrani: Foment i Hisenda. A Foment el portaveu serà de Compromís, a Hisenda la veu del Grup Mixt la tindrà el PDC. Els valencianistes també aconsegueixen que un representant seu estigui com a portaveu en les comissions d'Agricultura i la d'Igualtat.

En la reunió s'han decidit també els seients de la Diputació Permanent. Les quatre places titulars les ocuparà un representant de Compromís, del PDC, de Bildu i de UPN. Els suplents seran de la resta de partits, més un que estarà en mans de la vella Convergència. No serà un grup propi com desitjarien els uns i els altres, però no és una visibilitat a menysprear.

DOS PARTITS I UN MATEIX DESTÍ

Notícies relacionades

El PDC i Compromís es troben al Grup Mixt després de la "segona volta" de les eleccions del 20 de desembre un mateix destí amb diferents camins. El PDC s'estrena en el grup ja que, amb el sobiranisme en el rerefons de la decisió, l'òrgan parlamentari presidit per la popular Ana Pastor va fer una interpretació estricta de la llei per deixar per primera vegada sense grup la nova Convergència. Que no complís el requisit de superar el 15% dels vots en totes les demarcacions on es van presentar ha sigut un obstacle per a les seves aspiracions, una trava que aquesta vegada no va ser passada per alt.

En el cas valencià, Compromís ja es va quedar al Grup Mixt al desembre al veure's frustrades les intencions del grup valencià d'obtenir un grup propi al Congrés juntament amb els altres cinc membres de Podem, integrats en la candidatura. Inclòs en el pacte preelectoral firmat per la coalició Compromís-Podem-És el Moment, es contemplava l'obligatorietat d'un "grup propi valencià". Ara, malgrat la creació d''A la Valenciana', la Mesa del Congrés va rebutjar novament la creació d'un grup parlamentari propi valencianista, i han quedat quatre dels nou diputats de nou al Grup Mixt.