El processament del PP pel 'cas Bárcenas' blinda el rebuig del PSOE a Rajoy

Els socialistes demanaran la compareixença del líder conservador arran de la resolució que acusa el seu partit de danys informàtics i encobriment

Hernando recorda que el seu partit demana des de fa anys la dimissió del president en funcions

undefined34031634 madrid 25 05 2016 politica  luis barcenas a la entrada de lo160727105713

undefined34031634 madrid 25 05 2016 politica luis barcenas a la entrada de lo160727105713 / David Castro

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els socialistes han reforçat el seu rebuig a la investidura de Mariano Rajoy un dia abans que el Rei culmini la ronda d'audiències amb els líders políticsronda d'audiències per explorar la difícil governabilitat d'Espanya. El ‘no’ del PSOE al president en funcions havia sigut anunciat en nombroses ocasions, però el processament del PP dimarts passat, pels delictes de danys informàtics i encobriment arran del presumpte esborrament dels discos durs dels ordinadors de Luis Bárcenas, extresorer del partit, l'ha blindat.

“El ‘no’ del PSOE a Rajoy ha sigut clar. Ahir s'hi va afegir una raó més”, ha explicat aquest dimecres el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, en referència a la resolució de la titular del Jutjat d'Instrucció número 32 de Madrid. La resolució també proposa jutjar la tresorera i gerent del PP, Carmen Navarro; l'assessor jurídic, Alberto Durán, i el director del sistema d'informació del partit, José Manuel Moreno. Amb aquest escrit, tots els tresorers del PP, amb l'excepció de José Manuel Romay Beccaría, actual president del Consell d'Estat, han sigut processats.

EL XOC INSTITUCIONAL

Notícies relacionades

La resolució pot ser recorreguda, però així que sigui ferma, cosa que en principi tindrà lloc a l'agost o al setembre, els socialistes demanaran la compareixença urgent de Rajoy perquè “infromi de les responsabilitats polítiques que assumirà”. Hernando, que ha recordat que el seu partit ja va demanar el 2013, amb Alfredo Pérez Rubalcaba com a secretari general, la dimissió del president en funcions pels escàndols de corrupció que afecten el seu partit, ha assenyalat que espera que tots els grups, excepte el PP, secundin aquesta petició. En qualsevol cas, si la iniciativa es produeix abans que hagi tingut lloc la investidura del cap de l'Executiu, el més probable és que hi hagués un xoc institucional com el de la legislatura passada, quan el Congrés va aprovar portar a terme sessions de control al Govern en funcions i aquest s'hi va negar. El conflicte està actualment al Tribunal Constitucional.

“La resolució confirmaria que Rajoy, des que van transcendir les trames de finançament il·legal, ‘caixa b’ i sobresous, va permetre que la justícia no tingués accés a la informació del PP. Això va passar el maig del 2013, quan el PP estava tramitant la llei de transparència. Amb una mà tramitava aquesta norma i amb l'altra destruïa proves a cops de martell”, ha assenyalat el portaveu socialista, que també ha recordat dos precedents de destrucció de proves que afecten els conservadors: les agendes de Bárcenas i els seus registres d'entrades i sortides de la seu del PP.