La CUP força Puigdemont a negociar ja la moció de confiança

Els anticapitalistes posen sobre la taula el referèndum i l'inici del procés constituent

Demanen tancar un pacte aquest mes de juliol però descarten incloure els pressupostos en els contactes

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una vella dita del manual del bon polític aconsella que s’han de posar els problemes en fila índia i anar-los ventilant d’un en un. Davant l’amuntegament, no de problemes, però sí d’esdeveniments que poguessin influir en una negociació amb la CUP sobre la qüestió de confiança, Carles Puigdemont ha seguit al peu de la lletra el consell. Només la impaciència de la mateixa CUP, que ahir va demanar un pacte ràpid, aquest mes de juliol, l’ha obligat a anticipar els seus plans –anunciar que obrirà ben aviat els contactes–, que no vol dir la seva execució –prevista fa temps–, per d’aquí uns dies pròxims.

    «Li hem demanat que ens rebés i no ha respost. Estan esperant que passi el congrés fundacional del PDC» va assenyalar dilluns a aquest diari una veu de la CUP. Finalitzat el procés intern dels anticapitalistes, que passava per elaborar un document sobre la qüestió de confiança i la seva discussió en les assemblees territorials, la CUP va denunciar ahir en públic el que deia pels passadissos. Que Puigdemont no donava senyals de vida política. I la reacció immediata de l’entorn del president ha sigut, precisament, l’anunci dels contactes.

    S’ha de remarcar que, immediatament després del debat dels pressupostos que va acabar amb l’entesa independentista feta miques, l’entorn presidencial es va vantar que no hi hauria cap negociació amb la CUP. La setmana passada, la portaveu Neus Munté ja va avançar que hi hauria una ronda de contactes amb tots els partits, perquè és obvi que amb els 62 diputats de JxSí no s’hi arriba.

    La CUP no ha desglossat les seves exigències per a aquesta negociació, encara que sí que ha deixat clars els eixos sobre els quals orbiten. Si les peticions en la discussió pressupostària tenien un marcat caràcter social, la qüestió de confiança suscita la voracitat més sobiranista de la CUP: referèndum unilateral i inici del procés constituent. I per als anticapitalistes, el que no toca ara, per cert, és el debat dels pressupostos, com pretén vincular a la qüestió de confiança el Govern. 

Notícies relacionades

BONS AUGURIS / El pacte sobre les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent de la nova república suposen un bon auguri per a la pax sobiranista. L’asfaltatge de la pista d’aterratge per a un eventual referèndum unilateral d’independència (RUI) satisfà la CUP, sense que JxSí hagi cedit o transigit en res.

    El RUI és la màxima aspiració de la CUP. També Puigdemont creu que és una bona idea. I ahir, Neus Munté, abandonant l’immobilisme de la setmana passada, al negar que el full de ruta s’anés a modificar, va afirmar que el Govern s’obre a canviar el guió introduint «un escenari democràtic que generi consens i suports».