LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

¿Qui és Antonio Martos, el president d'Efial?

34579618 60

34579618 60

1
Es llegeix en minuts

La consultora Efial Consultoría SL torna a estar implicada en una nova operació contra la presumpta corrupció en diversos consistoris catalans. L'empresa va ser creada el 2007 per Antonio Martos, que procedia de l'Ajuntament de Barcelona, on havia ocupat entre el 2004 i el 2007 el càrrec de director de Control de Gestió als Serveis Centrals.

Martos estava familiaritzat amb les institucions catalanes, ja que prèviament havia exercit de director d'Administració d'Economia i Finances a la Societat Municipal de Barcelona Gestió Urbanística SA i de l'Institut Municipal d'Urbanisme. Així mateix, també es va encarregar d'assessorar econòmicament la Sindicatura de Comptes en matèria urbanística.

L'AMETLLA, LA PUNTA DE L'ICEBERG

El 2014 la fiscalia ja apuntava que Martos, llavors gerent de l'empresa pública municipal La Cala Gestió -constituïda per l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar-, podria haver comès un delicte d'activitats i negociacions prohibides als funcionaris públics. Mesos abans, La Cala Gestió havia adjudicat a la societat Efial dos contractes per import de 464.500 i 396.965 euros.

ALTRES CONTRACTES SOTA SOSPITA

Notícies relacionades

El 2011, el consell d'administració de l'empresa municipal Ascó Serveis va adjudicar a Efial un contracte per import de 351.750 euros. La presumpta incompatibilitat d'aquest va apuntar de nou Martos, director general de l'empresa pública i, al mateix temps, president i màxim responsable d'Efial.

L'Ajuntament de Girona, per la seva part, també va adjudicar presumptament sis contractes a dit a la consultora entre el 2012 i el 2015, l'etapa en què Carles Puigdemont era alcalde. L'Oficina Antifrau de Catalunya investiga si el consistori va afavorir Efial, que va cobrar en total 113.000 euros pels serveis prestats.