Echenique nega la purga: "No he parlat mai de fer callar crítiques"

El secretari d'organització desmenteix que el seu missatge, en què advertia que extirparia les "males herbes", fos una amenaça

jjubierre34479347 madrid 27 06 2016  pol tica   rueda de prensa del secretario160627132837

jjubierre34479347 madrid 27 06 2016 pol tica rueda de prensa del secretario160627132837 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pablo Echenique mira de disminuir la tensió derivada del polèmic missatge que va enviar als membres del Consell Ciutadà Estatal (CCE) en què advertia que “extirparia les males herbes”. El secretari d'Organització de Podem nega que això fos una amenaça directa contra ningú ni tampoc una purga per eliminar els dirigents que no acceptin el silenci que mira d'imposar la direcció del partit.

“Mai en la meva vida he parlat de fer callar crítiques. A Podem les crítiques són benvingudes. Mai ho he dit i mai ho diré”, sosté, i explica que el seu missatge no assenyalava una persona en concret, sinó determinades “actituds”. Echenique defensa que, des del seu càrrec, té l'obligació d'evitar que determinats comportaments proliferin. “Les 'fontanerías' d'aparell són vella política i jo, com a secretari d'Organització, he d'impedir que Podem es converteixi en una força vella. S'ha d'anar en compte perquè aquestes actituds no augmentin i no s'estenguin”, ha advertit, en una entrevista a Telecinco.

Malgrat els matisos, Echenique ha asseverat que el que va escriure al Telegram del CCE no té marxa enrere ni va ser un error, sinó que aquesta és la seva determinació. No ho veu com una purga, sinó com una labor necessària perquè al partit no arrelin persones que només volen “cuidar els seus regnes de taifes i 'cortijos”. “Afortunades o no [les seves paraules d'extirpar les males herbes] el que estic dient és una cosa que mantinc”, ha dit. 

Notícies relacionades

Quan Pablo Echenique va ser nomenat secretari d'Organització, el 2 d'abril, en substitució del destituït Sergio Pascual, va presentar davant la direcció un document amb el seu full de ruta. En aquesta anàlisi ja expressava la seva preocupació per les “dinàmiques negatives” que havia detectat a Podem i exposava la necessitat d'adoptar mecanismes per diluir el freudisme entre companys de partit. En aquell text va definir com a “reptes i objectius” “l'aposta pel final dels conflictes enquistats” i assenyalava la necessitat de crear “un ambient interior a Podem que sigui divertit, enriquidor i agradable”.

Després del seu passat en el corrent d'Esquerra Anticapitalista defensada per la líder andalusa Teresa Rodríguez, Echenique va virar cap a una posició més pròxima a la secretaria general. Pablo Iglesias el va proposar com a secretari d'Organització en substitució de Pascual i  ell va acceptar amb l'objectiu de revisar les estructures de funcionament però, sobretot, amb el repte de pacificar el partit. Al·lega que amb el seu Telegram al CCE mirava de  fer exactament això, evitar la disputa estèril entre faccions, però les seves paraules han desfermat una nova polèmica que eleva, encara més, la tensió a Podem, que s'esquinça en una guerra fratricida amb acusacions creuades sobre la responsabilitat de la caiguda electoral del 26-J.