L'ofensiva diplomàtica d'Escòcia a Brussel·les enerva Rajoy

"Si el Regne Unit se'n va, Escòcia també se'n va", afirma el president en funcions

Ressalta que les reunions entre Sturgeon i els dirigents europeus no tenen cap "efecte pràctic"

Rajoy a Juncker: Si el Regne Unit se’n va, Escòcia també se’n va. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La incertesa que ha generat al continent el triomf del ‘brexit’ s'ha agreujat amb un altre assumpte col·lateral amb importants conseqüències a Espanya per l'independentisme català: la voluntat d'Escòcia de seguir a la Unió Europea. Amb aquest objectiu, la ministra principal, Nicola Sturgeon, ha volat aquest dimecres fins a Brussel·les per llançar una ofensiva diplomàtica en tota regla i deixar clar que els ciutadans del territori que governa van recolzar majoritàriament seguir en el club europeu.

Sturgeon ha aconseguit reunir-se amb el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, i el president del Parlament, Martin Schulz, el mateix dia que, per primera vegada en 43 anys, el Regne Unit començava a escenificar la desconnexió. Tot un símbol (David Cameron a Londres i la representant escocesa a Brussel·les) que ha molestat el Govern espanyol. Mariano Rajoy ha protestat i s'ha mostrat “radicalment en contra” que Escòcia negociï amb Brussel·les la possible continuïtat a la Unió. “Si el Regne Unit se'n va de la UE, Escòcia també se'n va”, ha proclamat. “El Govern espanyol s'oposa --i estic convençut que en això coincidim amb tothom-- al fet que aquestes negociacions s facin amb algú diferent del Govern de Londres. La resta són problemes interns del Regne Unit”, ha afegit amb to enèrgic.

COMPRENSIÓ DE STURGEON

No obstant, no tots els dirigents han parlat encara dels moviments de Sturgeon. El president francès, François Hollande, sí que ha coincidit a dir que ha de ser Downing Street el que dialogui amb Brussel·les, encara que no s'ha tancat, que una vegada que es consumi el ‘brexit’, es pugui parlar de tot. Perquè ¿què passaria si fos el mateix Govern britànic el que, d'aquí uns mesos, plantegés una solució per als territoris que volguessin seguir a la Unió? Hollande s'ha curat en salut i ha sigut prudent. Tampoc Juncker ni Schulz han anat més enllà. Juncker ha dit una vegada i una altra que anava a "escoltar” Sturgeon. La ministra principal ha fet una roda de premsa després de la seva intensa jornada i ha assegurat que no li ha cridat l'atenció la reacció de Rajoy. "No em sorprenen aquestes posicions de partida en aquesta fase tan prematura d'un país com Espanya", va dir.

Aquesta polèmica pot veure's mitigada, ja que la mateixa dirigent escocesa ha admès que entén que Londres ha d'encapçalar les negociacions, però que espera que en l'etapa de transició que s'obre fins que la sortida sigui efectiva (es calculen uns dos mesos) es trobi alguna fórmula per acontentar els seus ciutadans.

REUNIONS SENSE EFECTES PRÀCTICS

Rajoy ha sigut preguntat sobre si Espanya vetaria l'entrada d'una Escòcia independent a la UE i no ha volgut respondre. “El futur ja no és res que em toqui decidir a mi”, ha contestat. El president en funcions és conscient de la transcendència dels gestos dels uns i dels altres i vol que la “difícil” aplicació del ‘brexit’ es faci amb “calma” i “serenitat”.

Notícies relacionades

El president ha deslligat qualsevol influència de la sortida del Regne Unit de la UE respecte de les aspiracions independentistes de Catalunya.”El fet que se'n vagi no té res a veure amb els plantejaments que fan alguns dirigents polítics a Catalunya”, va comentar quan se li ha recordat l'alegria amb què s'han rebut les gestions diplomàtiques de Sturgeon i la possible convocatòria d'un segon referèndum. Rajoy ha subratllat, responent a Carles Puigdemont, que aquestes reunions no tenen cap “efecte pràctic”.

CONSEQÜÈNCIA PER A GIBRALTAR

Al Govern espanyol l'excepcionalitat d'Escòcia li suposa un greu problema no només pel possible augment de l'independentisme, al veure com Brussel·les es presta a escoltar ‘nous estats’, sinó també amb Gibraltar. Les autoritats del Penyal, on el ‘no’ al brexit va triomfar de manera incontestable, volen sumar-se a Escòcia en la seva estratègia i que les dues zones segueixin dins de la Unió. El ministre principal, Fabian Picardo, va explicar dies enrere que està en converses amb Sturgeon per analitzar diverses opcions. Segons el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, l'Executiu espanyol plantejarà que Gibraltar torni a ser espanyol en un termini raonable de temps i després d'una transició amb un règim de cosobirania.