Alex Salmond: "No veig la manera com Catalunya podria seguir el nostre exemple"

L'exministre principal escocès descarta comparacions amb el procés sobiranista català però defensa el dret a decidir

jrico33837896 el president de la generalitat  carles puigdemont 160511182711

jrico33837896 el president de la generalitat carles puigdemont 160511182711 / Jordi Bedmar Pascual

1
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES CANELA / BARCELONA

Alex Salmond, exministre principal d'Escòcia i ara líder de l'SNP al Parlament de Londres, ha defensat la convocatòria d'un nou referèndum a Escòcia arran dels resultats de dijous passat en la consulta sobre la sortida del Regne Unit de la UE. "El 'brexit' fa inevitable la independència d'Escòcia", ha apuntat Salmond, que va liderar l'SNP fins a la victòria del 'no' en el referèndum del 2014. En una entrevista a 'El Mundo', Salmond ha defensat l'aposta per un estat independent i espera el suport dels diferents països de la UE

Notícies relacionades

Preguntat pels efectes que el referèndum escocès pot tenir a CatalunyaSalmond ha descartat que el context actual d'Escòcia es pugui aplicar a Espanya. "Tret que Espanya decidís marxar de la UE (cosa bastant improbable), no veig la manera com que Catalunya podria seguir el nostre exemple. No crec que la de Catalunya sigui una situació comparable a la nostra", ha afirmat. De tota manera, ha defensat el dret dels catalans a fer un referèndum: "És bo que a la gent se li doni l'oportunitat de decidir".

REFERÈNDUM A ESCÒCIA

Un dels ben sabuts efectes de la victòria del 'brexit' era la reactivació de les demandes escoceses per fer un nou referèndum. Els escocesos, que van apostar pel 'no' a la independència en el referèndum del 2014, van basar part dels seus arguments per seguir en el Regne Unit en la por de quedar fora de la UE en cas que guanyés el 'sí'. Ara han vist com, malgrat obtenir un 62% de vots favorables a quedar-se a la UE, es veuran arrossegats fora de la Unió. Aquesta situació ha provocat la immediata reacció de l'SNP, el principal partit escocès, que ha demandat un nou referèndum, que tindria lloc d'aquí un o dos anys.