L'(ambigu) acord entre Junts pel Sí i la CUP

La poca concreció del text pactat al gener dóna lloc a diferents interpretacions

2
Es llegeix en minuts

El fracàs en la negociació dels pressupostos del 2016 reobre el creuament de declaracions respecte al caràcter de l'acord firmat entre Junts pel Sí i la CUP al gener. Potser per la tensió o les presses del moment, el redactat del pacte per investir un candidat alternatiu a Artur Mas dóna lloc a diferents interpretacions. És un text breu i poc concret on ara tots busquen la seva part de justificació a la situació actual, ja sigui per reclamar l'aprovació dels comptes o tot al contrari. Parla, en canvi, de garantir l'estabilitat del Govern, és el punt al qual s'aferra ara Junts pel Sí per retreure als anticapitalistes que no estan complint amb el que s'havia acordat.

De fet, resolt l'embolic inicial, la legislatura va seguir fluint fins al punt actual. Carles Puigdemont va afirmar ja al gener, en una entrevista a TV-3, que no passaria res si no existia el suport de la CUP als comptes del Govern. Junts pel Sí reclama ara la seva aprovació en base a l'acord en qüestió. Els cupaires en canvi es defensen argumentant que l'aprovació dels comptes no forma part del full de ruta ni de l'acord, adjunt més avall. Això sí, el 9 de gener es van comprometre a no votar en cap cas en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés i / o el dret a decidir quan estigui en risc aquesta estabilitat.

A continuació, el text de l'acord subscrit:

"ACORD PARLAMENTARI

A efectes de garantir l'estabilitat parlamentària i enfortir l'acció de govern durant aquesta legislatura, la CUP-Crida Constituent

Es compromet a:

1. No votar en cap cas en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés i / o el dret a decidir quan estigui en risc aquesta estabilitat.

2.- Garantir que dos diputats/es de la CUP-CC s'incorporaran a la dinàmica del grup parlamentari de Junts pel Sí, de manera estable. Participaran en totes les deliberacions i actuaran conjuntament en les preses de posició del grup per donar compliment al que està establert en el punt 1.

3.- Investir en primera votació el candidat a la presidència de la Generalitat en la investidura que l'actual president proposi d'entre els membres del Grup Parlamentari de Junts pel Sí.

Així mateix,

4.- La CUP-CC assumeix que la defensa en els termes polítics del procés tal com l'entén la CUP-CC pot haver posat en risc l'impuls i el vot majoritari de la població i l'electorat a favor del procés cap a la independència en una negociació que ha desgastat les dues parts i la base social i popular de l'independentisme. S'han de reconèixer errors en la bel·ligerància expressada amb Junts pel Sí, sobretot pel que fa a la voluntat inequívoca d'avançar en el procés d'independència i en el procés constituent que comporta, únic escenari de construcció d'estructures i marcs de sobirania que ens pot permetre, com a societat, entreveure altres quotes de justícia social i participació democràtica. Per tot això, la CUP-CC es compromet a reconstruir, a tots els efectes, la potència discursiva i mobilitzadora de l'etapa política que s'inicia amb aquest acord, incloent-hi la defensa activa de tots els agents que ho fan possible.

Notícies relacionades

5.- La CUP-CC posa a disposició de l'acord el compromís de renovar, tant com sigui necessari, el mateix grup parlamentari amb l'objectiu de visualitzar un canvi d'etapa i assumir implícitament la part d'autocrítica que li correspon en la gestió del procés negociador. Els relleus al grup parlamentari es produiran immediatament després del ple d'investidura.

Barcelona, 9 de gener del 2016