Els candidats porten la seva assignatura pendent a la universitat

Els caps de llista catalans s'enfronten en l'últim debat de precampanya a la Pompeu Fabra

rpascual34206269 barcelona    09 06 2016     pol tica    primer deb160609190452

rpascual34206269 barcelona 09 06 2016 pol tica primer deb160609190452 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dotze hores abans de començar la campanya electoral, els candidats catalans a les eleccions generals del 26-J han tornat a la universitat per parlar de la seva assignatura pendent: la formació de GovernXavier Domènech, Gabriel Rufián, Francesc Homs, Meritxell Batet, Juan Carlos Girauta i Jorge Fernández Díaz s'han desplaçat a la Universitat Pompeu Fabra per debatre davant els estudiants de polítiques, en una iniciativa de deba-t.org.

"No tenim cap voluntat de ser el PSC", ha dit Domènech en la seva primera intervenció davant una de les incisives preguntes dels estudiants. El líder d'En Comú Podem ha explicat que amb el nou sistema de taxes universitàries implantat el 2012 no hauria pogut estudiar, fer el doctorat ni ser professor d'universitat. Batet jugava a casa, ja que és professora en aquesta facultat en què Rufián ha explicat que havia estudiat. El republicà és el que més a gust s'ha sentit en aquest format, enllaçant tuits i ovacions. "El PP és residual a Catalunya, amb prou feines guanya al PACMA", li ha deixat anar a Fernández Díaz, dels que menys còmode estava.

El ministre, el més veterà dels candidats, ha format un interessant duo amb Homs, al qual ha anat interpel·lant contínuament, com si es tractés d'una parella desavinguda. "Ja que ets tant de missa que baixi el sant pare i ens ho expliqui", li ha dit Homs, qüestionant el respecte del Govern a la resolucions judicials. Fernández Díaz, que ha asseverat que no pactaria ni amb separatistes ni amb Units Podem, ha promès que aquesta vegada sí que hi haurà un acord per formar Govern. "Després del 26-J no hi haurà unes terceres eleccions i s'haurà d'acabar amb els vetos", ha promès, plantejant que els electors decideixin si aquest govern serà "moderat o de radicals".

'PRESSING' A DOMÈNECH

Notícies relacionades

A meitat del debat s'han conegut els resultats del CIS, amb el cop d'efecte que Units Podem superava el PSOE. "Aquesta enquesta del CIS no és bona notícia, el nostre somni no és el 'sorpasso', és treure el PP i guanyar les eleccions", ha assenyalat Domènech, que ha deixat clar que mai estaran al Govern amb Ciutadans. "¿A costa de deixar governar el PP?", l'ha punxat Girauta, aclamat en cada una de les seves intervencions per una desena d'estudiants, els 'Girauters'. A ells i a la resta els ha recomanat tenir la ment oberta a mutar. "La gent quan va creixent va evolucionant. Ara que tinc 55 anys no tinc les mateixes idees que amb 18", ha reflexionat el candidat de Ciutadans, fent virtut del que alguns consideren un defecte ("promiscuïtat ideològica", segons Rufián). 

Batet, que havia compartit negociacions amb Girauta, ha acusat Podem de falta de voluntat d'acord. "Com va dir Carolina Bescansa, l'objectiu de Podem era no donar mai suport a un president socialista. El pacte a la barcelonina es podria haver fet després del 20-D. ¿O és que l'ordre dels factors altera el producte?". Homs també ha pressionat per aquest front Domènech, convertit en el rival a batre. "Xavi, si la vostra estratègia partidista és desbancar el PSOE hauríeu de ser més honestos i dir-ho. És legítim. Però ¿a quin preu? Tot el que era voluntat de nova política, ara sou la voluntat de la vella política". Girauta, ja en el final del partit després de dues hores de debat, ha colat Veneçuela per punxar Domènech. "La tenies preparada, la Grossa de Veneçuela ha sortit a la 1.10", ha fet broma davant les rialles estudiantils.