Rajoy critica els parlaments basc i català per "aplaudir terroristes"

El president del Govern en funcions afirma que els etarres "no es veuran legitimats mai"

undefined33951996 gra215 palma de mallorca  islas baleares   19 05 2160519165717

undefined33951996 gra215 palma de mallorca islas baleares 19 05 2160519165717 / CATI CLADERA

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Mariano Rajoy ha criticat als parlamentaris bascos i catalans que han tingut aquesta setmana gestos de suport a dirigents de l'esquerra 'abertzale', i els ha acusat de "menysprear els sentiments de les víctimes". El president del Govern en funcions i del PP ha afirmat, en relació amb la visita d'Arnaldo Otegi al Parlament i el reconeixement a la Cambra basca d'Hasier Arraiz, president de Sortu inhabilitat per pertinença a ETA, que "ni els terroristes ni els seus còmplices es veuran legitimats mai".

Rajoy ha tornat a criticar els parlamentari catalans, i en especial la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per homenatjar "qui mai va respectar la democràcia, la llibertat i els drets dels altres", i que a més "va causar tant de dolor". Segons el líder popular, la visita d'Otegi a Catalunya ha suposat la "rendició" de la resta de formacions catalanes a la CUP.

Aquestes crítiques de Rajoy i el record dels regidors assassinats per ETA han centrat el seu discurs en un acte desenvolupat avui a Durango (Biscaia). El fòrum, que portava per títol 'Llibertat i convivència a l'Euskadi actual: Memòria en clau de futur', ha culminat amb l'entrega del premi Pedrosa a tots els regidors del PP basc "per la seva "altura moral i política". Aquest guardó porta el nom del regidor de Durango assassinat per ETA el juny del 2000.

Igualment, Mariano Rajoy ha carregat contra els parlamentaris bascos que divendres van acomiadar entre aplaudiments Hasier Arraiz, president de Sortu i inhabilitat dos anys per integració en banda armada. "El podran aplaudir, aclamar, reunir-se i riure's de molta gent. Però no tindran mai la raó legal ni la raó moral", ha proclamat entre els aplaudiments de les desenes de simpatitzants presents a l'acte.

DESAPARICIÓ D'ETA

Rajoy ha destacat del compromís dels regidors populars de tot Espanya com a exemple de "noblesa", davant el distanciament ciutadà de la classe política. Així, ha afirmat que, "gràcies a persones com Jesús Mari Pedrosa, la democràcia espanyola ha pogut avançar a les espatlles de gegants".

Respecte al final d'ETA, també ha volgut recordar que "la nostra democràcia, la nostra convivència i la nostra llibertat van ser guanyades al més alt dels preus", i s'ha congratulat de la gran notícia que la banda terrorista porta "fa més d'una legislatura completa" que no assassina. En tot cas, ha recordat que "encara tenim feina a fer: aconseguir que ETA deposi les armes i deixi d'existir".

DRETS I LLIBERTATS

Notícies relacionades

En clau electoral, i al costat d'un cartell que ja anunciava la cita del 26 de juny, Rajoy ha enumerat els cinc grans objectius del PP en les pròximes eleccions: creixement econòmic i ocupació; "manteniment" del sistema del benestar; defensa de la unitat de la nació espanyola; reformes institucionals, i defensa dels drets de les persones i de les seves llibertats, "davant de qualsevol grup que poden amenaçar-los". Segons el president espanyol, aquest últim punt és precisament "la senya d'identitat del nostre partit".

Abans de la intervenció de Rajoy, ha pres la paraula el president del PP basc, Alfonso Alonso, que ha acusat el Govern basc de buscar una equidistància "entre víctimes i botxins" i de col·laborar en els intents d'esborrar "tot vestigi d'Espanya a Euskadi". Ha lamentat també que molts ciutadans hagin de defensar la seva "legitimitat per ser bascos i per estimar Espanya" i ha criticat el relat dels anys de terrorisme que estan impulsant les formacions nacionalistes. Segons la seva opinió, "els etarres estan derrotats, l'únic que se'ls demana és que reconeguin la seva derrota i no intentin falsejar la història".