LES PORTADES DE LA PREMSA

Podem també humilia avui Izquierda Unida, titula 'El Mundo'

El pols de l'esquerra de cara al 26-J segueix sent el teló de fons d'un quiosc en què 'La Razón' aplaudeix el PSOE i Sánchez per recuperar Robles i Borrell

La destitució de Dilma Rousseff al Brasil és el fil conductor d'unes portades que recullen que el Papa obre la porta de l'Església catòlica a la dona

portada-el-punt-avui-13-05-2016

portada-el-punt-avui-13-05-2016

6
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La destitució durant sis mesos de la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, en el que ella mateixa qualifica de cop d'Estat és el fil conductor de les portades de la premsa de Madrid i Barcelona d'avui. Almenys en la primera edició del quiosc, en què falta 'Abc'. L''impeachment' de l'hereva de Lula surt a les altres set primeres pàgines, cinc de les quals recullen també la predisposició del papa Francesc d'estudiar que l'Església catòlica s'obri perquè les dones s'ordenin com a diaques i oficiïn batejos i casaments.

El més rellevant del quiosc sembla la primícia d'EL PERIÓDICO: el programa d'estabilitat 2016-2019 que el Govern en funcions de Mariano Rajoy ha presentat a la Comissió Europea A Brussel·les amaga retallades socials de 12.000 milions d'euros en sanitat i educació a càrrec de les autonomies. Aquesta és la interpretació que l'Autoritat Fiscal Independent (AIReF) espanyola fa d'aquest programa.

HUMILIA I ESPANTA LES BASES

Amb tot, el teló de fons del quiosc és el pols de l'esquerra de cara a les eleccions del 26 de juny, en què la dreta mediàtica s'implica de ple. I el que crida més l'atenció ho serveix 'El Mundo', que torna a acusar en portada Podem d'"humiliar" -mai s'havia utilitzat tant com ara aquest verb als diaris de la capital del regne d'Espanya- federacions d'IU aquesta vegada; per les candidatures de València i Almeria.

És clar que, com que sempre es pot anar més enllà, la consulta a la militància dels dos partits sobre la seva coalició, ratificada amb ampli suport dels que han votat, sempre es pot presentar així: "El pacto electoral de Podemos e IU espanta a sus bases: solo lo votan el 34%". Aquest titular el trobareu al digital 'Vozpópuli'.

MARUHENDA LLOA SÁNCHEZ  

I no deixa de cridar l'atenció que 'La Razón', el diari més militantment devot de Rajoy, entrevisti la jutge Margarita Robles i elogiï editorialment Pedro Sánchez per haver-la designat com a número dos dels socialistes per Madrid al Congrés, a més de recuperar figures sòlides de l'esquerra com Josep Borrell. L'editorial ("Una buena elección para el PSOE") acaba aconsellant a Sánchez així: "Si pretende dar la batalla por la hegemonía de la izquierda a Podemos, el camino es la vuelta a la centralidad".

MADINA I EL VÍDEO DE RAJOY

El diari del comissari honorari Francisco Marhuenda, en qualsevol cas, no deixa d'agafar-se la revenja amb aquest titular en portada: "Madina acepta repetir de siete por Madrid [el 20D no salió] y fía su escaño a escalar un puesto si Sánchez dimite".  Només 'La Razón', a més, recull amb gust que la Junta Electoral Central recolza per unanimitat el vídeo amb què l'inquilí en funcions de la Moncloa va llançar dilluns la campanya demanant implícitament el vot: "Varapalo al PSOE: la Junta Electoral dice que el vídeo de Rajoy es legal". Al digital 'Público', per cert, ho presenten així: "La Junta Electoral dice que el vídeo electoral de Rajoy a la Moncloa no se hizo en la Moncloa".

DÍAZ REPEL·LEIX PODEM

'El País' centra el focus en la notícia que el PSOE, capitanejat per Susana Díaz, "repel·leix l'intent de Podem de dividir els seus líders regionals" amb la proposta de coalició d'esquerres per al Senat perquè el PP no el controli per majoria absoluta, assumpte que aprova el PSPV de Ximo Puig. El diari també ofereix una anàlisi demoscòpica de Juan José Maneto que assenyala que Alberto Garzón i Pablo Iglesias atrauen el vot clau de mitjana edat del PSOE: guanyen entre l'electorat de 18 a 54 anys mentre que Sánchez ho fa en el de 55 i més anys.

LA CAVERNA I LA TRIBU DE GABRIEL

Per acabar, apuntàvem ahir que una reflexió personal d'Anna Gabriel (CUP) va donar molt joc a la caverna. Ella va dir: "Si jo pogués formar part d'un grup de persones que decidissin tenir fills i filles en comú, en col·lectiu, la idea em satisfaria". Ho recorda Àlex Gutiérrez ('Ara'), que denuncia la triple manipulació d'aquesta idea. 1) no parla per la CUP, és una reflexió personal. 2) no proposa ni demana res. I 3) Ho emmarca en la idea que "en moltes altres cultures (...) es concep que qui educa és la tribu"; o sigui, no parla de la nostra cultura.

Doncs Federico Jiménez Losantos ('El Mundo') escriu que això de la tribu és racista. Aquí teniu el seu últim paràgraf d'avui: "Anna Gabriel, que decidió el derrocamiento de Artur Mas pero luego acató la orden de la ETA Lliure –inseparable de los proetarras con los que viajaba al paraíso venezolano– de votar al Fregonet pujoliano, es la última en mostrar cómo su oceánica ignorancia, gemela de su arrogancia, está a años luz de lo que llaman 'la gente'. Dice que le gustaría tener hijos pero en cuadrilla, como 'en muchas culturas donde los cuida la tribu'. No sabe –no pasó de las primeras páginas del desacreditado libro de Engels– que las tribus realmente estudiadas (Lévi-Strauss, 'Tristes trópicos') en las que se desconoce la filiación suelen ignorar también el tabú del incesto, ya que, en su primitivismo, no asocian sexo y procreación. Ninguna tribu, por otra parte, se considera tribu; ese es un latiguillo racista. Pero como hay pocas sociedades tan familiaristas como la española, lo primero que hacen cuperos y podemitas es colocar al familión. Salvo en eso, nos representan poquísimo".

Consti que Losantos està en minoria al quiosc, encara que el tema és oceànic i d'una casuística amplíssima. Aquí teniu l'entrega d'EL PERIÓDICO, d'avui. O aquest article de Cira Crespo a 'El País': "Anna Gabriel no apela a nada irreal". I aquest de Beatriz García al digital 'El Confidencial': "Así son las tribus que quiere Anna Gabriel".     

      

TITULARS DE PORTADA

EL PAÍS

"Dilma Rouseff denuncia ser víctima de un golpe de Estado"; "Díaz acusa a Podemos de dividir al PSOE y 'enfangar la política'"; "Alberto Garzón: 'Tengo un perfil más amable que Pablo Iglesias'"; "EEUU activa el escudo antimisiles en plena tensión con Rusia"; "Diez días a la deriva en aguas de Malasia. La pareja española desaparecida fue rescatada por un pesquero vietnamita"

EL MUNDO

"La 'humillación' ante Podemos agita federaciones clave de IU"; "La Liga investiga si jugadores del Rayo se dejaron ganar"; "Rousseff: 'Es un golpe de Estado, jamás dejaré de luchar'; "Francisco impulsa el diaconado de las mujeres"

LA RAZÓN

"El Papa estudia que las mujeres oficien bautizos y matrimonios"; "Madina acepta repetir de siete y fía su escaño a escalar un puesto si Sánchez dimite"; "Margarita Robles: "La renovación es querer trabajar. Ahí está el ejemplo de Hillary Clinton"; "Pallete defiende que su rentabilidad es la más alta del sector"

ARA

"Sánchez intenta recuperar terreny a Catalunya"; "Somriures i elegància a Canes"; "El Papa s'obre a permetre que les dones puguin casar"; "Rousseff crida a lluitar contra el 'cop d’estat'"; "La moratòria de Colau no evita un gran hotel al Raval"

EL PUNT AVUI

"'Volem ser un estat de la Unió Europea'"; "UDC no es presentarà a les eleccions al Congrés del 26-J"; "Homs: 'L'oferta de referèndum d'En Comú Podem era només un recurs'"; "Rousseff se'n va desafiant els que l'han fet fora"; "Sánchez recorre a la vella guàrdia felipista"; "La puntualitat de Renfe cau 9 punts des del gener"

LA VANGUARDIA

"La CUP exigeix la pujada de l'IRPF per recolzar els comptes"; "El Papa s'obre que les dones puguin casar"; "Sánchez recorre a veterans del felipisme per al 26-J"; "El PSC entra en l'equip de govern de Colau amb un pacte estable"; "Rousseff augura el caos després de la seva sortida".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Espanya desvela a la UE més retallades socials"; "Rousseff surt de la presidència del Brasil en peu de guerra"; "Ressorgeix la quimera de la comuna"; "Suárez: "Ser 'pitxitxi' no serveix de res sense la lliga"