València demana a Hisenda posposar pagaments a grans proveïdors en comptes de fer retallades per rebre el FLA

El Consell negocia amb Montoro l'ajornament del pagament de factures de fins a 170 milions de llum i electricitat

 

  / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

El Govern de Ximo Puig negocia amb el Ministeri d'Hisenda posposar els pagaments als grans proveïdors de la Generalitat valenciana per poder rebre el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) del primer trimestre, ara bloquejat perquè les comunitats autònomes que incompleixen l'objectiu de dèficit presentin nous plans d'ajust.

Segons ha explicat la vicepresidenta i portaveu del Consell Mònica Oltra, aquesta seria una alternativa a haver de fer més retallades "socials" per complir amb l'objectiu de dèficit per al 2016 (0,7 % del PIB) marcat per Madrid al qual, no obstant, l'Executiu valencià continua oposant-se per considerar-lo, com Catalunya i altres comunitats autònomes, "arbitrari" i "injust".

El pla alternatiu a l'acord de no disponibilitat exigit pel ministre Cristóbal Montoro que València havia de presentar aquest divendres perquè Hisenda desbloquegés el pagament del FLA passa per ajornar el pagament d'un màxim de 170 milions d'euros (dels 1.300 milions que se'ls exigia) a grans subministradores de la Generalitat valenciana, com elèctriques o empreses de telefonia. Els ajornaments, segons Oltra, no afectarien petites i mitjanes empreses i passarien a pagar-se el 2017. El Consell espera que el nou model de finançament autonòmic estigui llest per a l'any que ve.

"SÍ VERBAL"

Oltra ha assegurat aquest divendres que des d'aquest mateix dijous a la nit, quan es va celebrar l'últim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), el Govern valencià té el "sí verbal" per part del Ministeri d'Hisenda que amb aquest màxim de 170 milions ja es podria desbloquejar la transferència del FLA, que es començaria a abonar a partir de la tercera setmana de maig.

Notícies relacionades

Aquesta proposta d'ajornament és una decisió que l'Executiu valencià ha pres aquest mateix divendres. De fet, durant la roda de premsa en què Oltra ha fet l'anunci, la portaveu del Consell ha detallat que en aquest "mateix moment" la Conselleria d'Hisenda estava redactant la carta que enviarà a Montoro amb la proposta per quadrar la despesa d'aquest exercici.

El president, Ximo Puig, va anunciar dijous durant la sessió parlamentària a les Corts que si el Consell de Ministres aprovava "un repartiment del dèficit arbitrari", el Consell aniria al Tribunal Suprem al considerar-lo "absolutament il·legal i il·legítim". No obstant, el govern valencià encara no ha pres cap decisió sobre això i espera seguir "negociant políticament" i batallar als tribunals, si cal.