Manos Limpias, el 'julivert' dels casos de corrupció d'Andalusia

El sindicat d'ultradreta va impulsar la investigació de les factures falses d'UGT

GRA007. SEVILLA, 16/03/2016.- El expresidente de la Junta de Andalucía, Manuel Chaves (d), a su llegada hoy al juzgado de instrucción 6 de Sevilla para prestar declaración ante el juez Álvaro Martín por el caso de los ERE. EFE/José Manuel Vidal

GRA007. SEVILLA, 16/03/2016.- El expresidente de la Junta de Andalucía, Manuel Chaves (d), a su llegada hoy al juzgado de instrucción 6 de Sevilla para prestar declaración ante el juez Álvaro Martín por el caso de los ERE. EFE/José Manuel Vidal / José Manuel Vidal (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

Els dirigents de Manos Limpias a Andalusia tenien molt clara la seva missió com a flagell del Govern regional socialista, almenys de cara a la galeria. El pseudosindicat estava personat en les dues macrocauses judicials que posen en solfa la despesa del diner públic destinat a l’ocupació, com el cas ERO o més recentment el dels cursos de formació. Però a més van ser els impulsors de la judicialització 

–mitjançant retalls de premsa– del cas de les factures falses d’UGT, que va destapar el suposat finançament irregular del sindicat i va acabar amb 16 detinguts.

    L’operació policial que la setmana passada va desarticular l’organització ha portat a la presó els seus principals dirigents, entre ells el representant territorial a Andalusia, José Marín. Però més enllà de les coincidències, aquestes detencions també han tingut repercussió en alguns dels procediments judicials en què participa Manos Limpias a la regió, tots ells amb una gran rellevància mediàtica.

    Només un dia abans de la detenció dels seus responsables, l’advocat i el procurador que portaven des de Sevilla la causa dels ERO fraudulents com a acusació popular presentaven un escrit davant el jutjat sol·licitant la seva renúncia per «motius personals». Però poc després es va saber que els dirigents de Manos Limpias havien fet xantatge a alguns dels imputats, com el president d’Unicaja Braulio Medel, a canvi de retirar la seva acusació. 

    Manos Limpias sempre havia mantingut que Medel havia estat al corrent del que passava donada la seva condició de membre del consell rector en l’òrgan que pagava les ajudes irregulars, que en última instància donava el vistiplau a aquells abonaments. No obstant, després de la seva última declaració el mes de març passat, el lletrat de Manos Limpias feia un sospitós gir de 180 graus i entenia que la desimputació era molt clara, i que s’havia de mantenir a la causa únicament com a testimoni,

    Les principals causes en què el sindicat es manté com a acusació particular són el cas de Mercasevilla –germen dels ERO, en què s’investiguen tres branques delictives més–; Invercaria –inversions de diner públic fetes per la firma de capital risc de la Junta–; el frau en els cursos de formació, on estan personats des de finals de 2015, i, sobretot, les factures falses d’UGT.

Notícies relacionades

PRESÈNCIA RELLEVANT / Aquest és precisament el cas de corrupció en què la presència de Manos Limpias pren rellevància. En les altres causes el lletrat del sindicat formava front comú amb l’acusació que exercia el PP o hi anava a remolc, demanant la imputació dels expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán.

    No obstant, en el cas d’UGT-A, Manos Limpias va ser l’organització que va judicialitzar el cas, presentant una trentena de denúncies als jutjats sustentades en la investigació feta pels mitjans de comunicació per suposats delictes de malversació de cabals públics, falsedat documental i apropiació indeguda. El cas de les factures falses, que deriva del cas ERO, investiga com el sindicat socialista va desviar fons públics per a les seves despeses internes, des d’aquelles relacionades amb la seva activitat fins a d’altres de més lúdiques com sopars a la caseta de la fira. L’escàndol va sorgir quan encara no havia amainat el temporal per les suposades sobrecomissions milionàries que suposadament haurien cobrat els sindicats en el cas ERO per actuar d’intermediaris, i va provocar que la seu central d’UGT Andalusia fos ocupada pels agents el desembre del 2013 i registrada.