Soria admet que va tenir una empresa a Jersey però afirma que era "legal"

L'exministre al·lega que "va mentir" perquè "no recordava" haver tingut una societat en un paradís fiscal

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

L'exministre d'Indústria, José Manuel Soria, va oferir aquest divendres a última hora les seves primeres explicacions després de renunciar a les seves funcionsrenunciar  i anunciar el seu abandonament de la política. Soria va admetre haver posseït -amb el seu germà- una empresa a Jersey, un dels paradisos fiscals més grans del món, però va al·legar que, fins aquell moment, va negar "rotundament" aquest extrem perquè "no se'n recordava". 

És a dir, el també expresident del PP canari 'va recuperar la memòria' just quan diversos mitjans de comunicació van començar a publicar la seva relació amb firmes al Regne Unit i diversos paradisos fiscals arran de la publicació dels 'papers de Panamà'. "Entre dimecres i divendres em van recordar els advocats d'aquella època l'existència d'aquesta societat, que es va crear el 1993 però que va estar durant quatre anys sense activitat", va asseverar per justificar el seu desconeixement reiterat durant la primera part de la setmana.

Això sí, Soria va subratllar que tant les seves empreses familiars al Regne Unit com a Jersey eren plenament "legals", com demostra el fet que figurés amb el seu nom i no a través de testaferros. "Estic convençut de no haver comès cap il·legalitat", va sentenciar.

Notícies relacionades

Mantenint aquesta tesi, va argumentar la seva renúncia en el fet d'haver comès el "greu error" de sortir immediatament a donar explicacions als mitjans sense haver demanat primer als seus advocats la documentació necessària. "Vaig mentir però sense intenció d'ocultar la realitat", va al·legar. I això que, segons ha reconegut, fa uns 15 dies ja el van avisar que el seu nom apareixia en els 'papers de Panamà'. Si bé, segons la seva versió, va pensar que era una equivocació i no li va donar més transcendència. 

Soria va asseverar que va comunicar la seva decisió dijous a la nit a Mariano Rajoy, que ni ell ni cap dirigent del PP li van demanar que renunciés i el president li va trasmetre que “el que fes, estava ben fet”.  Així mateix, va afirmar que al llarg del dia tots els seus companys al Consell de Ministres li van demostrar el seu "caliu i suport".