LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

L'exregidora de València que va admetre el blanqueig al PP es nega a declarar davant el jutge

Una altra imputada en l'operació Taula assegura que els gairebé 6.000 euros en metàl·lic trobats al seu domicili provenen d'una herència familiar

jcortadellas33461822 valencia 8 4 16 pol tica  corrupci n pp  caso taul160408131134

jcortadellas33461822 valencia 8 4 16 pol tica corrupci n pp caso taul160408131134 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

L'exregidora de Cultura de l'Ajuntament de València María José Alcón s'ha acollit aquest divendres al seu dret a no declarar davant el jutge instructor del 'cas Taula'. Alcón va confessar davant la Guàrdia Civil el presumpte blanqueig de diners pel qual estan imputades 47 persones, entre regidors, exregidors, assessors i exassessors de l'Ajuntament de València. També en les converses telefòniques incloses en el sumari judicial, l'exregidora va descriure al seu fill el procediment -que ella mateixa va qualificar de "corrupció política total"- pel qual hauria rebut dos bitllets de 500 que el PP no podia "aflorar" a canvi d'una transferència legal des del seu compte bancari al partit. Aquesta col·laboració en el blanqueig de capitals per finançar el PP, va dir recentment en una entrevista al diari 'Las Provincias', era "condició sine qua non per anar a la llista electoral".

No obstant, aquest divendres Alcón no ha volgut parlar. Ni davant el jutge ni amb els periodistes. L'exregidora ha accedit a la Ciutat de la Justícia per l'entrada reservada als funcionaris i lletrats exhibint el seu carnet d'advocada col·legiada, encara que no exerceix, i ha evitat així la premsa.

Quan ha sortit, a l'exregidora l'esperava en un cotxe el seu marit, Alfonso Grau, exvicealcalde de València processat en el 'cas Nóos', que quan li han preguntat si tenia alguna cosa a dir respecte al cas, ha contestat: "¡Que se'n vagin a fer punyetes!".

Sí que ha declarat davant el jutge l'exsecretària del grup municipal del PP a l'Ajuntament de València Mari Carmen García-Fuster, que presumptament controlava la caixa b del partit, instava els seus membres a fer les donacions legals i repartia els bitllets de 500 euros. García-Fuster és molt bona amiga de Rita Barberá, com la mateixa exalcaldessa va admetre en la seva última roda de premsa. L'exsecretària municipal, assistida per l'advocat i cunyat de l'exalcaldessa José María Corbín, ha assegurat davant el jutge que els 5.690 euros en metàl·lic que la Guàrdia Civil va trobar a casa seva provenen d'una herència familiar.

RECAPTADOR SENSE NOM

L'exassessora sí ha admès que va fer una donació de 1.000 euros, però ha negat que se li tornés en b. També ha admès que va demanar a la resta del grup municipal que fes aquella aportació, encara que ha negat que hagués obligat a ningú a fer aquest desemborsament. I ha qualificat davant el jutge de "falses" les declaracions dels quatre assessors municipals davant la Guàrdia Civil que van denunciar el presumpte blanqueig de capitals, pràctica a la qual van dir haver-se negat per considerar-la "clarament blanqueig" i un tema "tèrbol".

A més, García-Fuster ha declarat que sí que hi havia una persona que recaptava diners per al PP, però no n'ha volgut dir el nom.

Per la seva banda, l'exportaveu del PP a l'Ajuntament valencià i actual regidor suspès cautelarment de militància Alfonso Novo també ha declarat i ha negat el blanqueig. El successor de Barberá ha explicat que tot el grup municipal popular va fer una aportació de mil euros al partit que "en cap cas es va retornar". També ha defensat que no va tenir accés als compres del PP de València fins al novembre del 2015.

Notícies relacionades

El titular del Jutjat d'Instrucció 18 de València va acordar prendre declaració a Alcón, Novo i García-Fuster abans de resoldre sobre la petició del fiscal perquè elevés la causa al Tribunal Suprem, a l'afectar l'exalcaldessa i ara senadora aforada Rita Barberá. El magistrat creu que tots tres podrien ser claus en el blanqueig que afecta el PP de València per tenir accés als comptes del partit.

Sobre la situació de l'expedient informatiu obert pel PP als regidors imputats en la causa, Novo ha assegurat no haver rebut encara la citació del comitè de drets i garanties del PP per declarar i ha reiterat que els regidors estan "en l'ànim de col·laborar" amb el partit.